Op fietsafstand van Ede  |  Musea  

In dit onderdeel aandacht voor de musea die op fietsafstand (max. 1 uur) van de stad Ede aanwezig zijn. De tijden zijn op basis van het met gemiddelde snelheid fietsen via de kortste route. Fiets je met een hulpmotor, dan kunnen de tijden korter zijn.


Grebbeliniemuseum | De Klomp [25 min]

De Grebbelinie is een waterlinie op de grens van Gelderland en Utrecht, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling deel uitmaakte van de Nederlandse hoofdverdediging. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu enigszins verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.

In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt verteld over de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging middels film, animaties en voorwerpen, gecombineerd met een mooie wandeling over het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal, Renswoude en Ederveen. Het vormt een fraai startpunt om de gehele linie te ontdekken. Zie ook de website: www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl 


Museum Veenendaal [35 min]

Dit museum biedt aandacht aan de turfafgraving, wol- en sigarenindustrie en Veenendaal in de WO II. Er is een aparte vitrine over de vlieger Harold Wakeman, die in 1944 neerstortte bij De Klomp.


Website: https://www.museumveenendaal.nl/ 
Geopend: di-za van 10.00-17.00 uur
Adres: Kees Stipplein 76


Beeldengalerij Het Depot | Wageningen [35 min]

Beeldengalerij Het Depot is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt daarbij de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. 

Beeldengalerij Het Depot is gevestigd op twee locaties, die onderling met elkaar verbonden zijn door Arboretum De Dreijen. In Villa Hinkeloord is een permanente tentoonstelling te zien van het werk van Eja Siepman van den Berg met in de benedenzaal wisselende tentoonstellingen. Gratis toegankelijk.

Ook Arboretum Hinkeloord maakt deel uit van deze locatie. Villa staat op korte loopafstand.

De hoofdvestiging herbergt het lunchrestaurant Linnaeus, open op donderdag t/m zondag vanaf 11.00 uur. 

Website: https://www.hetdepot.nl/nl 


Villa Hinkeloord | beeldengalerij | Wageningen [35 min]

In Villa Hinkeloord zijn beelden te zien van de bekende beeldhouwer Eja Siepman. Zij is ook de maker van het beeld 'Handen', dat in december 2021 is onthuld op de Paasberg in Ede. Hinkeloord biedt een exclusief overzicht van het werk van Eja Siepman. 

Geopend op do t/m zo, van 11.00-17.00 uur.
Toegang is gratis. Grens aan Het Depot en Arboretum. Koffie in restaurant Linnaeus.


Museum Casteelse Poort | Wageningen [35 min]

Museum over vooral de geschiedenis van Wageningen, maar ook met enkele zalen met (moderne) kunst. Er staan een tafel en stoelen uit (waarschijnlijk) de ruimte waar op 5 mei 1945 de capitulatiebespreking is gehouden, in het nabijgelegen Hotel de Wereld. 

Website: https://www.casteelsepoort.nl/ 
Bowlespark 1A 6701 DN Wageningen
Telefoon: 0317-421436


Airborne Museum Hartenstein | Oosterbeek [40 min]

Museum over de Slag Om Arnhem in 1944. In de kelder kun je meegaan vanaf de landing met een glider tot aan vlucht terug over de Nederrijn.

Website: https://www.airbornemuseum.nl/ 

Airborne Museum at Hartenstein
Utrechtseweg 232 6862 AZ Oosterbeek
Telefoon: (026) 333 77 10
E-mail: info@airbornemuseum.nl


Stadsmuseum Rhenen | 55 min

In het oude stadhuis gevestigd museum over de geschiedenis van Rhenen. Pal naast de Cunerakerk. Veel aandacht voor de vele oorlogen waar Rhenen bij betrokken werd. In het gebouw is een koffieruimte en een trouwzaal aanwezig. Geopend van di-za van 10.00-16.00 uur.

 

Website: https://stadsmuseumrhenen.nl/ 


Museum Deelen | Deelen [65 min]

Het museum toont een collectie uit de geschiedenis van de naastgelegen vliegbasis Deelen. Er wordt ruime aandacht besteed aan de luchtoorlog in de jaren 1940 – 1945. Je kunt er een V1 zien en (delen van) neergestorte vliegtuigen. Interessant is het deel over de dump van 37.000 Canadese voertuigen in 1945.

 

Website: www.museumdeelen.nl/ 


Museum Arnhem | Arnhem [53 min]

Bij Museum Arnhem kun je je hele leven blijven leren over kunst, kunstenaars, de wereld en jezelf. We zoeken altijd naar toegankelijke en verrassende manieren om met onze bezoekers naar kunst te kijken en in gesprek te gaan. Herbergt grote collectie schilderijen van de stroming 'het magisch realisme'.

Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. Het vernieuwde museum opent naar verwachting in het voorjaar van 2022.

Website: https://www.museumarnhem.nl/ 


Openluchtmuseum | Arnhem [56 min]

Het museum herbergt het cultureel erfgoed van Nederland en besteedt aandacht aan de Geschiedenis Canon. 2021 was een feestjaar; de tram in het Openluchtmuseum bestond namelijk 25 jaar! Het museum herbergt honderden gebouwen, waaronder diverse molens, die elders zijn afgebroken en hier weer zijn opgebouwd. 

Website: www.openluchtmuseum.nl/ 


Nederlands Watermuseum | Arnhem [53 min]

Het Nederlands Watermuseum zit op een bijzondere plek. In een bosrijke omgeving, midden in de stad en aan de Jansbeek. Wat niet iedereen weet is dat Arnhem, lang geleden, ontstaan is aan deze beek. Ontdek meer over de historie, het heden en de mensen van het museum. Op 7 juni 2004 werd het museum officieel geopend door de toenmalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

Website : https://watermuseum.nl/