03b. Mooie elementen ENKA-fabriek  |  Mooi Ede

Na het sluiten van de fabriek in 2002 is men erin geslaagd een reeks mooie elementen van de oude fabriek te redden én op te nemen in de nieuwe wijk: schoorstenen, muur van de carré, deel van de fabriekshal, de hoofdingang, EHBO-gebouw, kantinegebouw en kleinere elementen zoals een fontein en een bankje. Loop eens rond en bekijk hoe die onderdelen er nu bij staan.


Poortgebouw | hoofdingang

Op 31 augustus 2023 bezochten onze koning en koningin de ENKA-buurt. Men kwam binnen via het net gerestaureerde Poortgebouw. Dit was vanaf 1922 de hoofdingang van het complex. In de hoogtijdagen van de AKU/ENKA, gingen dagelijks wel 5000 mensen door deze poort.


Bunker WO II & Koude Oorlog

Voor meer foto's rond en in de ondergrondse ruimte: [ klik hier ]

Ontluchting atoomkelder


Restant rangeerterrein

Het laatste stukje hiervan ligt tussen de gebouwen H2 en H4 van Woonstede en het spoor. Hopelijk blijft het bewaard.


Bewaarde elementen

Klik op een foto voor een vergroting en een diashow.

Het oude EHBO-gebouw is geheel gerenoveerd en sinds 2023 een lunchroom. Daarvoor zijn de oude fontein en herdenkingsbank geplaatst, die voorheen net buiten de ENKA-poort stonden. Beide schoorstenen zijn bewaard gebleven. Ook het kantinegebouw en De Reehorst, het gebouw voor ontspanning en vrije tijd, zijn nog terug te vinden. De Reehorst is nu een hotel met confentiecomplex.


In de muur van 'De Fietser'

In de muur van 'De Fietser', onderdeel van het vroegere fabriekscomplex, zijn mooie industriële elementen terug te vinden.


De schoorsteen neemt wel wat zon weg, maar levert een mooi industrieel plaatje op.


Schoorsteen 1