G - H - I  |  bekende personen in Ede

In deze index zijn historische bekende personen uit de Edese geschiedenis van Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd bij alle personen iets van hun verdiensten voor Ede te achterhalen. Ontbreekt er nog (informatie bij) een persoon? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ]. 

(c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan. 


G

Gazenbeek, Jac

Jacob (Jac.) Gazenbeek (Ede, 30 oktober 1894 - Lunteren, 26 januari 1975) was een Nederlandse schrijver en journalist. Hij is vooral bekend geworden met zijn boeken en artikelen over de cultuur en natuur van de Veluwe. Van 1946 tot 1954 was hij hoofdredacteur van de Edesche Courant. Zijn boek Uit in Gelderland werd in 1962 door de ANWB uitgeroepen tot beste reisgids. Van zijn hand verschenen tevens meerdere jubileumboeken geschreven in opdracht van bedrijven en instanties.


H

Heeckeren van Kell, A. van

Meester Alexander Baron van Heeckeren van Kell werd in april 1910 de opvolger van burgemeester Jonkheer D.J.A.A. van Lawick van Pabst. Van Heeckeren van Kell bleef maar zes jaren hoofd van de gemeente. Op 14 november 1916 nam hij afscheid van de gemeenteraad. Het gezin is op 12 januari 1917 vertrokken naar Angerlo. Burgemeester Van Heeckeren van Kell werd op 19 juli 1871 geboren in Angerlo. Gehuwd te Londen op 6 december 1898 met Renina Christina, gravin van Aldenburg-Bentink, geboren te Londen. Bron foto: Gemeentearchief Ede.


Heimans, dokter

Dokter Heimans 40 jaar arts die woonde in de witte villa (met de naam Oase) aan de Oude Bennekomseweg 14 ( voorheen Bennekomseweg ) in Ede. Hij was huisarts en arts van de ENKA. Bron foto rechts: Gemeentearchief Ede.


Hilgers, J.W.E.L.

Jan Hilgers is de eerste Nederlander die op Nederlandse bodem aan aantal honderden meters heeft gevlogen. Dat deed hij vanaf het provisorische vliegveld op de Doesburgerheide bij Ede. Op deze foto uit 1911 staat hij helemaal links. Bron foto: Historisch Museum Ede


I