W - X - Y - Z  |  bekende personen in Ede

In deze index zijn historische bekende personen uit de Edese geschiedenis van Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd bij alle personen iets van hun verdiensten voor Ede te achterhalen. Ontbreekt er nog (informatie bij) een persoon? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ]. 

(c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan. 


W

Wandscheer, Marie | schilder

Marie Wandscheer werd in 1856 in Amsterdam geboren als dochter van Johan Frederik Christiaan Wandscheer en Anna Christina Pilger. Haar vader was directeur van een rederij. Zij bleef zelf ongehuwd. Zij kreeg schilderles van Valentijn Bing en was tien jaar lang leerlinge van August Allebé aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Van 1892 tot 1895 woonde ze in Nieuwer-Amstel, daarna woonde ze voor de rest van haar leven in Ede. Hier leerde ze de schilder en etser Willem Witsen kennen, van wie ze les kreeg en met wie ze bevriend was. Ook was ze bevriend met Lizzy Ansingh, een van de Amsterdamse Joffers. Wandscheer wordt wel tot deze groep gerekend. Ze schilderde veel bloemen, maar ook figuurstukken (vooral vrouwen), portretten en interieurs. Ook maakte ze pastels en etsen. Bron: Wikipedia.  Afbeelding: schilderij van marie, door Willem Witsen.


Wit, Jan | dichter-dominee

De dichter-dominee Jan Wit, woonde aan de Bennekomseweg te Ede. Heeft als één persoon beide heilige ambten beoefend, terwijl 'God hem er maar voor eentje had geknipt'. Dat ging zeker op voor ds. Jan Wit (1914-1980), maar dan in die zin dat de poëet de pastor in de weg zat. Jan Wit zag dat in en werd voortijdig emeritus. Hij wordt meer herinnerd als dichter, om zijn bijdragen aan de psalmberijming en zijn liederen in het Liedboek voor de Kerken van 1973.

Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Wit  Enkele gedichten van hem: https://www.dbnl.org/tekst/_maa003196301_01/_maa003196301_01_0051.php 

Bron: Tubantia, 26 juni 1969

Bron: Liedboek der Kerken.


Witsen, Willem | schilder

Willem Arnoldus (Willem) Witsen (Amsterdam, 13 augustus 1860 – aldaar, 13 april 1923) was een Nederlands schilder, tekenaar, etser, graficus, fotograaf en schrijver. Hij kwam uit de welgestelde patriciersfamilie Witsen, waartoe ook de 17e-eeuwse regenten Cornelis Jan Witsen en diens zoon Nicolaes Witsen behoorden. In 1890 had Witsen zich met de dichter en schrijver Betsy van Vloten, de dochter van een hoogleraar en vrijdenker, verloofd. Zij leerden elkaar kennen bij Frederik van Eeden, haar zwager. Hij huurde een kamer in Haarlem - waar Betsy woonde - maar hield ook zijn kamers in Londen aan. In 1893 trouwde het paar en betrok twee jaar later de villa Zonneberg in Ede. Bron: Wikipedia.


X en Y


Z