G - H - I  |  Stratenindex Ede

In deze index zijn alle straten in Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd voor alle straten de oorsprong of betekenis van de naam te achterhalen. De uitgave 'De straat waarin wij wonen' stamt uit 1985. Met 'Raadsbesluit' bedoel ik: op die datum is de straatnaam vastgelegd. Ontbreekt er nog informatie bij een straatnaam? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ]. Wil je meer weten over elk adres in Ede? [ klik hier ]. (c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan. 


G

Gabriëlstraat, Paul

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Paul Joseph Constantin (1828–1903) was een schilder, tekenaar, aquarellist en etser, die behoorde tot de Haagse School.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Joseph_Constantin_Gabri%C3%ABl 

Galenstraat, Van

Wijk: Zeeheldenbuurt
Oorsprong: Jan van Galen (1604-1653) vocht o.a. tegen Spanjaarden, Denen en Barbarijse zeerovers. Held van de 1e Engelse zeeoorlog
Website: https://ede-west.nl/node/949 
Raadsbesluit: 18 september 1968

Galileïlaan

Wijk: Heestereng
Oorsprong: Galileo Galilei (1564–1642) was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa (1589-1592) en Padua (1592-1610). In het Nederlands, het Duits en in de Scandinavische talen wordt hij meestal aangeduid als Galilei, in het Frans als Galilée. In de meeste andere Europese talen wordt hij bij zijn voornaam Galileo genoemd.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Galileo_Galilei

Galvanistraat

Wijk: Frankeneng
Oorsprong: Luigi Galvani (1737–1798) was een Italiaans arts en natuurwetenschapper. In 1780 ontdekte hij dat de poot van dode kikkers kon laten stuiptrekken met behulp van elektriciteit.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Luigi_Galvani 
Raadsbesluit: 25 september 1963

Gandhisingel, Indira

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Indira Priyadarshini Gandhi (1917-1984) was de derde en zesde premier van India. Ze regeerde van 1966 tot ze in 1984 werd vermoord, met een onderbreking tussen 1977 en 1980. Indira was het enig kind van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Haar opvolger was haar zoon Rajiv Gandhi.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Indira_Gandhi 

Ganzeweide

Wijk: Ede-West
Oorsprong: Naam van dit gebied was al in de 17e eeuw bekend. Ganzen zijn grote, zwaargebouwde watervogels uit de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). Hierbinnen behoren ze tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen).
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ganzen 
Raadsbesluit: 30 september 1948

Garritsenstraat, Cornelis

Wijk: Kazerneterrein, Simon Stevin
Oorsprong: Cornelis Garritsen (1921-1945) was een Nederlandse verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geëxecuteerd wegens zijn betrokkenheid bij een wapendropping in de buurt van Lunteren.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Garritsen 

Garnizoen

Wijk: Kazernebuurt
Oorsprong: Garnizoen (van Oudfrans garnison) is een militaire term voor een ongedefinieerd aantal soldaten dat op een specifieke plaats is gestationeerd, oorspronkelijk om die plaats te bewaken, maar tegenwoordig ook vaak met die plaats als thuisbasis. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Garnizoen 

Gasperisingel, De

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Alcide De Gasperi (1881—1954) was een Italiaans staatsman. Hij geldt als een van de vaders van de Europese Gemeenschap en is in aanloop naar zijn eventuele zaligverklaringsproces door de Kerk verheven tot Dienaar Gods.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Alcide_De_Gasperi 

Gaullesingel, De 

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Charles André Joseph Marie de Gaulle (1890–1970) was een Frans militair en politicus. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun, was de leider van een Franse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd de eerste president van de door hem ontworpen Vijfde Republiek (1959-1969).
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle 

Geerestein

Wijk: Veldhuizen- steinbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -stein. Genoemd naar een oud ridderslot nabij Woudenberg in Utrecht. Her huidige huis is sterk verbouwd. Een geer is een spits toelopend stuk grond.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 21 december 1966

Geerweg

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Een geer is een spits toelopend stuk grond.

Geleenhof

Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Geleen (Limburgs: Gelaen) is een plaats en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. Zij dankt haar naam (oorspronkelijk "Op-geleen", het huidige Oud-Geleen) aan haar ligging bij het riviertje de Geleen (ook wel de Geleenbeek genoemd), dat de oostgrens van de gemeente vormde.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geleen 
Raadsbesluit: 16 december 1976

Gendtsewaard

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -waard. Natuurgebied in Gelderland. In de Gendtse Waard realiseert Staatsbosbeheer een robuust riviernatuursysteem langs de Waal. Met ruimte voor biodiversiteit, waterveiligheid, struinnatuur en zandwinning.
Website: https://www.staatsbosbeheer.nl/Over-Staatsbosbeheer/Projecten/gelderse-poort-inrichting-gendste-waard-west

Gentstraat, Van

Wijk: Zeeheldenbuurt
Oorsprong: Willem Joseph van Gent, (1626-1672) vocht in de 4e Noordse oorlog en 2e en 3e Engelse zeeoorlogen.
Website: https://ede-west.nl/node/949 

Geraniumlaan

Wijk: Bloemenbuurt
Oorsprong: Pelargonium (afgeleid van pelargos = ooievaarsbek), dat in de omgangstaal "geranium" wordt genoemd, is een geslacht uit de familie Geraniaceae. Tot dit geslacht behoren 220 tot 280 soorten, waarvan de meeste soorten oorspronkelijk in Namibië en Zuid-Afrika voorkomen. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelargonium 
Raadsbesluit: 30 september 1948

Gerbrandypark, Mr.

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885–1961) was een Nederlands advocaat, hoogleraar handelsrecht, burgerlijk procesrecht en faillissementsrecht aan de Vrije Universiteit, politicus en lid van de Tweede Kamer voor de Anti-Revolutionaire Partij (1948-1959) en lid en voorzitter van de Radioraad (vanaf 1929). Hij was minister van Justitie (1939 - 1942), Koloniën (ad interim) (1941-1942) en Algemene Oorlogsvoering van het Koninkrijk (1942-1945) en minister-president van Nederland (1940-1945) in Londen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1955 tot zijn overlijden was hij minister van staat.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Sjoerds_Gerbrandy 

Gerendal

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -dal. Het Gerendal is een natuur- en wandelgebied in Nederlands Zuid-Limburg op de grens van de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerendal 

Gestelstraat, Leo

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Leendert (Leo) Gestel (1881-1941) was een Nederlands kunstschilder en boekbandontwerper. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Gestel 

Geuldal

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -dal. De Geul is een riviertje in Limburg.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geuldal 

Gheynstraat, De

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Jacob de Gheyn (II) (1565–1629) was een Zuid-Nederlands tekenaar en schilder, zoon van Jacob de Gheyn (I).
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_de_Gheyn_(II) en https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_de_Gheyn_(I) 

Gildestraat

Wijk: Centrum
Oorsprong: Buurschap of boerschap, maalschap, ledschap, gilde, en in Latijnse bronnen burscapium, marca, villa, legio, collegium en concivium is de benaming voor zowel de in de middeleeuwen ontstane bestuursvorm in nederzettingen op het platteland in het oosten en noorden van Nederland, als voor die nederzettingen zelf.
of: Een gilde of ambacht was in grote delen van Europa in de tijd voor de Franse Revolutie een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. Gilden en ambachten hebben vanaf de middeleeuwen tot eind 18e eeuw bestaan, in Oost-Europese landen langer.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Buurschap of https://nl.wikipedia.org/wiki/Gilde_(beroepsgroep) 
Raadsbesluit: 2 januari 1952

Ginkelseweg, Groot

Wijk: De Ginkel
Oorsprong: De Ginkel is een heidegebied met een landbouwenclave omringd door bossen op de Veluwe in de Gelderse gemeente Ede. Genoemd naar boerderij 'De Ginkel'. Naam komt voor sinds 1360.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Ginkel 
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Glindhorst

Wijk: Veldhuizen - horstbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -horst. Vernoemd naar een voormalig adellijk huis bij Barneveld. Gesloopt in 1797. Glint is het latwerk e.d. om bomen te ondersteunen. 
Website: https://www.betekenis-definitie.nl/glint,%20glind 
Raadsbesluit: 20 januari 1971

Goerionsingel, Ben

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: David Ben-Gurion of Ben-Goerion (1886–1973) was een Israëlisch politicus van de Israelische arbeiderspartij Mapai en de eerste premier van Israël van 1948 tot 1954 en van 1955 tot 1963. Ben-Gurion was de drijvende kracht achter de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring en een van de belangrijkste grondleggers van Israëlische Staat.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/David_Ben-Gurion 

Goesstraat, Van der

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Hugo van der Goes (ca. 1430-1440–1482) was een Vlaamse kunstschilder. Hij wordt samen met schilders als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling en Dirk Bouts bij de Vlaamse Primitieven gerekend. Het werk van deze schilders wordt vandaag doorgaans tot de vroege noordelijke renaissance gerekend.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugo_van_der_Goes 
Raadsbesluit: 13 november 1980

Goghstraat, Vincent van

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Vincent Willem van Gogh (1853–1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh 
Raadsbesluit: 2 september 1959

Goorsteeg

Wijk: Doesburgerbuurt
Oorsprong: Goor duidt op modder en moerassig land. De weg vormde sinds 1566 de grens tussen de kerspelen (= kerkelijke gemeente of parochie) Ede en Lunteren.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Goudeketstraat

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Helena Elisabeth Goudeket (1910–1943) was een Nederlands kunstschilderes en tekenares.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Helena_Elisabeth_Goudeket 

Goudenstein

Wijk: Veldhuizen - steinbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -stein. Vernoemd naar een voormalig middeleeuws kasteel bij Haaften in Gelderland. In het rampjaar 1672 verwoest door Franse troepen. Een 14e eeuwse toren ervan werd later gerestaureerd. 
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 21 december 1966

Goudsbloemstraat

Wijk: Bloemenbuurt
Oorsprong: De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudsbloem_(soort) 
Raadsbesluit: 30 september 1948

Goyenstraat, Jan van

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Jan Josephsz. van Goyen (1596–1656) was een Nederlands landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van rivieren, meren, kanalen, zandwegen, duinen of strand in de omgeving van Den Haag, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda, Rhenen, Arnhem, Nijmegen, Emmerik en Kleef. Hij schilderde regelmatig winterlandschappen, zee- en stadsgezichten, maar nooit een portret, historiestuk of stilleven.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Goyen 
Raadsbesluit: 19 juni 1951

Graafhoek

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Vernoemd naar een oude veldnaam, die in een akte van midden 19e eeuw wordt genoemd.
Bron: 
De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 
1 mei 1940

Gravenhof

Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Graaf is een adellijke titel. In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof.  Was oorspronkelijk een 12e eeuws Hof, van de graven van Zutphen. Restanten zijn opgegraven in 1946.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Graaf_(titel) 
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 18 januari 1973

Groenendaal

Wijk: Veldhuizen
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -daal. Genoemd naar een kasteelachtig huis in de meijerij van 's Hertogenbosch aan de Hilver, nabij Hilvarenbeek.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groenendaal_(Gelderland) 
Raadsbesluit: 21 december 1966

Groenhof

Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Naam komt uit Te Voorhout; oude naam Elsgeest. Oud Gelders leen.
Raadsbesluit: 16 september 1976

Groevenbeek

Wijk: Veldhuizen - beekbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -beek. Oorsprong is verder niet bekend.
Raadsbesluit: 16 december 1976

Grootveld

Wijk: Veldhuizen - veldbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -veld. Oorsprong is verder niet bekend. Een veld is een open en onbebost stuk vlak land. 
Raadsbesluit: 16 december 1976

Grotestraat

Wijk: Centrum
Oorsprong: Was de belangrijkste doorgaande straat van het dorp Ede. In vroeger tijd heetten delen hiervan Kerkstraat en Bospoortstraat en andersom geldt dat voor een deel van de Molenstraat. Sinds 1934 wordt het verkeer om het centrum geleid via het toen aangelegde deel van de N224.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 20 december 1949


H

Haagbeuklaan

Wijk: Stationswegbuurt
Oorsprong: De haagbeuk is een 15-25 meter hoge boom uit de berkenfamilie (Betulaceae).
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haagbeuk 

Haanenstraat, Johanna

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Adriana Johanna Haanen (1814–1895) was een Nederlandse schilderes.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Adriana_Haanen 

Hacketlaan, Generaal 

Wijk: Kazerneterreinen - verzetsheldenbuurt
Kort: In 1944 was Hackett commandant van de van 4de Britse parachutistenbrigade tijdens Operation Market Garden. Ze landden op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide. Daar werd hij zwaargewond, aan de maag. Deze weg vormt het noordoostelijke deel van de Parklaan.
Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Hackett_(militair) 

Hagenstraat, Van der

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Joris Abrahamsz. van der Haagen (ca. 1615-1669) was een Nederlands kunstenaar, schilder en tekenaar in de barok-periode.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joris_van_der_Haagen 
Raadsbesluit: 23 december 1970

Hakselseweg

Wijk: Ede-West - Bloemenbuurt
Oorsprong: Heette oorspronkelijk Hakselse Steeg. Betekenis is onbekend. Haksel is een andere naam voor fijngehakte stro, takken of plantenafval.
Website: https://www.encyclo.nl/begrip/haksel 
Raadsbesluit:
26 oktober 1955

Hallhof, Van

Wijk: ENKA-buurt
Oorsprong: Ir. F.A.J. van Hall was van maart 1952 tot december 1955 directeur van de Enka. 
Website: https://www.edestad.nl/lokaal/lokaal/66245/van-hallhof-op-enkaterrein-439144 

Halslaan, Frans

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Frans Hals (1582/1583–1666) geldt als een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij werkte zover bekend zijn hele leven in Haarlem en werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Hals 
Raadsbesluit: 13 november 1980

Halte, De

Wijk: Centrum
Oorsprong: Benaming voor het vroegere station aan de spoorlijn Ede-Amersfoort, ter hoogte van het toenmalige gemeentehuis. Opgeheven op 3 oktober 1937.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stopplaats_Ede_Gemeentehuis 

Hammarskjöldstate

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld (1905–1961) was een Zweeds diplomaat. Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 10 april 1953 tot 18 september 1961 toen hij stierf als gevolg van een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hammarskjöld kreeg in 1961 postuum de Nobelprijs voor de Vrede.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskj%C3%B6ld 

Hanepol

Wijk: Kievitsmeent
Oorsprong: Betekenis en oorsprong onbekend.

Harsseveld

Wijk: Veldhuizen B - veldbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -veld. Een veld is een open en onbebost stuk vlak land. Genoemd naar een havezathe te Denekamp.
Raadsbesluit: 16 december 1976

Hartogslaan, Dr.

Wijk: ENKA-wijk
Oorsprong: De droom van dr. Hartogs begon in 1910. Kunstzijde zou in de toekomst de echte zijde vervangen. Op het moment dat hij een prospectus stuurde aan vrienden en bekenden, had Hartogs de kunstzijdefabriek al in zijn hoofd. Zo werd op 8 mei 1911 de N.V. Nederlandse Kunstzijdefabriek in Arnhem opgericht. Op die datum kon Hartogs over een oprichtingskapitaal van 240.000 gulden beschikken. Geboren in 1879 en overleden in 1932.
Gemeentearchief: https://gemeentearchief.ede.nl/kennisbank/14-personen/hartogs-dr-jc/ 
Raadsbesluit: 27 november 1963

Hartogspad, Dr.

Wijk: ENKA-wijk
Kort: Deel van de Dr. Hartogsweg dat bij de bouw van het nieuwe station een fietsfunctie zal krijgen. Dit deel van de weg wordt dus een pad. Genoemd naar de oprichter van de ENKA-fabriek.
Raadsbesluit: 28 september 2021

Hattasingel

Wijk: Rietkampen
Oorsprong: Dr. Mohammed Hatta, geboren als Muhammad Athar, ook Bung Hatta genoemd (1902–1980) was een Minangkabauer en was de eerste vicepresident van de Republiek Indonesië. Tevens is hij een zekere tijd premier geweest.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Hatta 

Haversteeg, Klein

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Niet bekend. Een steeg was minder dag een weg of een laan. Haver is een graansoort.

Haviklaan

Wijk: Ede-West - vogelbuurt
Oorsprong: De havik is een middelgrote roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae). 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Havik_(vogel) 
Raadsbesluit: 
30 september 1948

Heeckerenlaan, van

Wijk: Burgemeestersbuurt
Oorsprong: Genoemd naar Meester Alexander Baron van Heeckeren van Kell, die van 1910 tot 1916 burgemeester van de gemeente Ede was. Geboren te Angerlo in 1871.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 7 oktober 1937

Heemskerckstraat, van

Wijk: Zeeheldenbuurt
Oorsprong: Jacob van Heemskerck (gedoopt, Amsterdam, 13 maart 1567-1607) was een Nederlands zeevaarder en viceadmiraal bij de Admiraliteit van Amsterdam.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Heemskerck 
Raadsbesluit: 25 juli 1956

Hegelstate

Wijk: Frankeneng
Oorsprong: Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831) was een Duits filosoof en is een van de centrale representanten van het Duits idealisme.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel 

Heidehoek

Wijk: Doesburgerbuurt
Oorsprong: Dit gebied behoorde tot ver in de 19e eeuw tot de Doesburgerheide. Ligt ten noorden van het vroegere vliegterrein van Jan Hilgers (rond 1910).

Heijdenlaan, van der

Wijk: Burgemeestersbuurt
Oorsprong: Karel van der Heijden (1826–1900) was een Nederlandse generaal. Zijn naam wordt ook wel gespeld als "Van der Heyden."
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_van_der_Heijden 
Raadsbesluit: 25 juli 1956

Heideoordlaan

Wijk: Stationswegbuurt
Oorsprong: Niet bekend. Een oord is een ander woord voor plek, plaats of nederzetting. Dit gebied grensde aan heidegebieden.

Heimanslaan

Wijk: ENKA-buurt
Oorsprong:Op 1 februari 1925 trad de heer T. Heimans in dienst als bedrijfsarts bij de ENKA op de locatie Ede. Hij was daarmee de eerste bedrijfsarts van het bedrijf en veel ouderen zullen hem nog wel kennen als de dokter waar je geen grapjes mee kon maken. Een ziektebeeld simuleren leerde hij je in één keer af. In 1963 ging hij met pensioen.    
Website: https://www.enka-hme.nl/enka-reunie-vereniging/de-nieuwsboom-index/126-wie-was-dokter-heimans 

Heinstraat, Piet

Wijk: Zeeheldenbuurt
Oorsprong: Pieter Pietersen Heyn, meestal Piet Hein genoemd (1577-1629) was een Nederlands luitenant-admiraal, en commandant van de West-Indische Compagnie. Hij is vooral bekend door de verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628, maar vond zelf dat hij voor zijn eerdere wapenfeiten te weinig erkenning kreeg. Piet Hein wellicht de bekendste zeeheld. "Zijn naam is klein, zijn daden benne groot. Hij heeft gewonnen de Zilvervloot".
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Hein_(zeevaarder) 
Raadsbesluit: 25 juli 1956

Helststraat, Van der

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Bartholomeus van der Helst of Bartelt (1613-1670) was een Nederlands kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Hij schilderde voornamelijk individuele portretten, maar ook groepsportretten van regenten en schutters. Buiten deze stukken zijn er slechts één historiestuk, één naakt en één stadsgezicht van hem bekend.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bartholomeus_van_der_Helst 

Hendriklaan, Prins

Wijk: Beatrixbuurt
Oorsprong: Hendrik Wladimir Albrecht Ernst (1876—1934), Prins der Nederlanden, Hertog van Mecklenburg-Schwerin, geboren als Heinrich Wladimir Albrecht Ernst Herzog zu Mecklenburg, was de echtgenoot van koningin Wilhelmina der Nederlanden.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_van_Mecklenburg-Schwerin 
Raadsbesluit: 18 september 1957

Henriëttelaan, Louise

Wijk: Beatrixbuurt
Oorsprong: Louise Henriëtte van Nassau (1627—1667), gravin van Nassau, keurvorstin van Brandenburg, was de oudste dochter van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Louise_Henri%C3%ABtte_van_Nassau 
Raadsbesluit: 
19 februari 1958

Heremeijesteeg

Wijk: Kievitsmeent
Oorsprong: Onbekend. Zou kunnen slaan op 'gezamenlijk bezit van heren'.
Raadsbesluit: 
1 mei 1940

Herenhof

Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Genoemd naar een voormalige edelmanswoning op het eiland Schouwen in Zeeland. In de 17e eeuw gebouwd en verwoest tijdens de WO II.
Raadsbesluit: 18 januari 1973

Hermenshoek

Wijk: Bosrand
Oorsprong: Oude perceelsnaam die al in de 19e eeuw hier voorkwam. Waarschijnlijk gebaseerd op een eigennaam.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 21 augustus 1980

Hertespoor

Wijk: Klaphekwijk
Oorsprong: Alle straatnamen in deze buurt hebben een relatie met de jacht. Een jager volgt het spoor van een hert.
Raadsbesluit: 22 november 1972

Hertzstraat

Wijk: Frankeneng
Oorsprong: De hertz (symbool: Hz) is de afgeleide SI-eenheid van frequentie. De hertz wordt gebruikt bij periodieke (zich herhalende) verschijnselen. De frequentie-eenheid is genoemd naar de Duitse natuurkundige Heinrich Hertz, die belangrijke bijdragen leverde op het gebied van elektromagnetisme.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hertz_(eenheid) 

Hessenlandweg

Wijk: Doesburgerbuurt
Oorsprong: Zijweg van de Hessenweg. Een hessenweg is een type weg en meerdere wegen in Nederland en Noord-Duitsland hebben deze als naam gekregen. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hessenweg 

Hessenpad en -weg

Wijk: Doesburgerbuurt
Oorsprong: Een hessenweg is een type weg en meerdere wegen in Nederland en Noord-Duitsland hebben deze als naam gekregen. Deze naam wordt op verschillende manieren verklaard. Traditioneel is de verklaring dat de naam naar kooplieden verwijst die afkomstig waren uit het Landgraafschap Hessen-Kassel of omgeving. Binnen de etymologie wordt de naam hessenweg anders verklaard: het zou een verbastering van hers zijn, dat paard betekent. Hessenweg is dan paardenweg. Fockema Andreae meent echter dat de naam verwijst naar het gebruik van de breedsporige hessenkarren en dat er geen verband is met de kooplieden uit Hessen.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hessenweg 
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Heutszlaan, van

Wijk: Burgemeestersbuurt
Oorsprong: Joannes Benedictus (Jo) van Heutsz (1851–1924) was een Nederlands luitenant-generaal, onder meer gouverneur-generaal van Nederlands-Indië (1904-1909) en militair en civiel gouverneur van Atjeh.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jo_van_Heutsz 
Raadsbesluit:
25 juli 1956

Heuvelsepad

Wijk: Burgemeestersbuurt
Oorsprong: Loopt tegen de heuvel (= Paasberg) op.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Heuvingerzand

Wijk: Kernhem
Oorsprong: Het Heuvingerzand in Drenthe maakt eveneens deel uit van de boswachterij. Bij het Heuvingerzand ligt een landbouwgebied van 8 hectare, waar de coöperatie 'Land van Ons' in maart 2020 de eerste grond heeft aangekocht, waarop een beheer zal worden ingezet, gericht op vergroting van de biodiversiteit.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooghalen 

Heyendaal

Wijk: Veldhuizen - dalenbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -daal. Heijendaal is een wijk in het Nijmeegse stadsdeel Nijmegen-Midden, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het aantal inwoners van de wijk is 2.045 (31 juli 2017). De naam van de wijk wordt ook wel gespeld als Heyendaal. In het voorstel voor de naamgeving werd de wijknaam met een y gespeld, bij het uiteindelijke raadsbesluit echter zijn met de hand puntjes op de y gezet, waardoor de wijk de naam Heijendaal kreeg.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heijendaal 

Hilgersweg, Jan

Wijk: Doesburgerbuurt
Oorsprong: Jan Hilgers was de eerste Nederlandse vliegenier, die vanaf Nederlands grondgebied met een gemotoriseerd vliegtuig opsteeg. Dit vond plaats op 29 juli 1910 op de Doesburger heide, niet ver van de plaats, waar de weg begint. Even tevoren was daar een vliegveldje aangelegd, dat nog tot het begin van de twintiger jaren heeft bestaan. De grote afstand tot het dorp Ede en de slechte verbinding ermee zijn deels de oorzaak geweest, dat het vliegveld geen lang leven is beschoren geweest. Ook heeft er enige tijd een vliegtuigfabriekje gestaan.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Hilgers 
Raadsbesluit:
2 december 1970

Hilverbeek

Wijk: Veldhuizen - bekenbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -beek. Genoemd naar het landgoed met deze naam, in het Gooiland tussen Hilversum en 's-Gravenland.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilverbeek 
Raadsbesluit: 16 december 1976

Hobbemastraat

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Meindert Lubbertszoon Hobbema (1638-1709) was een Nederlandse kunstschilder van landschappen.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Meindert_Hobbema 
Raadsbesluit:
13 november 1980

Hoefweg

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Genoemd naar een weiland" de Hoef" genaamd, dat in een taxatie van 1776 van het boerenbedrijf Neerhoekelum voorkomt.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 28 november 1956

Hoekenburg

Wijk: Veldhuizen - burgbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -burg. Genoemd naar een voormalige havezate in de gemeente Maurik in Gelderland. In 1877 afgebroken.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 21 december 1966

Hoenderweg

Wijk: Ede-West
Oorsprong: Daar lag oorspronkelijk ene perceel waar een 'ho(e)ndertiend' op drukte. Dat was de verplichte jaarlijkse afdracht in natura, die men aan de eigenaar moest doen.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Hoenwaard

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -waard. De Hoenwaard is een natuurgebied aan de rivier de IJssel.
Website: https://www.samenwerkenaanriviernatuur.nl/projecten+home/hoenwaard/default.aspx 

Hof van Gelderland

Wijk: Centrum
Oorsprong: Vernoemd naar het hotel met deze naam, waarin tegenwoordig de Hema is gevestigd. Het gebied was eerst de 'overtuin' van het hotel, later een markt, toen een winkelcentrum en nu een winkelblok.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 december 1976

Hofbeeklaan

Wijk: Veldhuizen
Oorsprong: Ontsluitingsweg voor de hofbuurt en de bekenbuurt.
Raadsbesluit: 16 december 1973

Hoflaan

Wijk: Veldhuizen
Oorsprong: Ontsluitingsweg voor de hofbuurt.
Raadsbesluit: 18 januari 1973

Hofstraat (verdwenen)

Wijk: Centrum
Kort: Deze weg liep vanaf de Paasbergerweg (nu Raadhuisplein) onderlangs de Schoolstraat (ook verdwenen). Verdween door de bouw van het nieuwe gemeentehuis en de aanleg van de Raadhuisstraat. 
AtlasVanEde: [ klik hier ]

Hogerhorst

Wijk: Veldhuizen - horstenbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -horst. Ook: Hoogerhorst. Grote boerenhofstede, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Eem. Ca. 1700: oorspronkelijk een zwaar versterkt huis.
Raadsbesluit: 21 december 1966

Hogewoud

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -woud. Naar welk gebied in Nederland wordt verwezen, is mij niet bekend.

Holleweg

Wijk: Ede-West
Oorsprong: Oorspronkelijke is dit een afwateringsgeul vanaf een Limburgs plateau, die op een gegeven moment als weg gebruikt ging worden, is bij regen niet altijd begaanbaar. In ons gebied wordt er ook wel een lager stuk land mee bedoelt en dan lager ten opzichte van de omgeving.
Website: https://www.encyclo.nl/begrip/holleweg 
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Hondecoeterstraat, D'

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Melchior d'Hondecoeter of de Hondecoeter (Utrecht, 1636 – Amsterdam, 3 april 1695) was een Nederlands kunstschilder die zich destijds in de markt van stillevens en de natuurschildering als een van de eersten toelegde op het schilderen van allerhande vogels in een uitgekiende soms dramatische compositie.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Melchior_d%27Hondecoeter 

Hoofdkwartier

Wijk: WFC-terrein
Oorsprong: Voor militairen is dit het verblijf van de legeraanvoerder en de staf.
Raadsbesluit: 5 juli 2022

Hooge Vlucht, De

Wijk: Componistenbuurt
Oorsprong: Naam van een vrij nieuw appartementencomplex, tegen de rand van de Paasberg aan. Waarschijnlijk geïnspireerd door het kunstwerk 'De Grote Vlucht' dat hier al sinds 1970 staat in het parkgebied van de Sterrenberg. 

Hooghof

Wijk: Veldhuizen - hofbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hof. Genoemd naar een edelmanswoning nabij de Oostpoort bij Elberg in Gelderland. Wordt in 1352 al genoemd. Het woonhuis is verdwenen.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 september 1976

Hooghstraat, Pieter de

Wijk: Maandereng
Oorsprong: Pieter de Hooch (1629-1684) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn naam wordt ook wel geschreven als Pieter de Hoogh, Pieter de Hooghe en Pieter Hendricksz. de Hooch. Hij was de eerste die het motief van doorkijkjes op de binnenplaatsen van grachtenpanden introduceerde.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_de_Hooch 

Hoorn

Wijk: Klaphekbuurt
Oorsprong: De straatnamen hier hebben allemaal een relatie met de jacht. Met hoorn wordt hier waarschijnlijk een jachthoorn bedoeld. Hoorn is middelnederlands voor punt, hoek en bocht. Gezien het verloop van de weg heeft de gemeenteraad er misschien daarom die naam aan gegeven. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jachthoorn 
Raadsbesluit: 22 november 1972

Horalaan

Wijk: ENKA-buurt
Oorsprong: 
Weg naar het Hora, Herstellingsoord voor rust behoevende ambtenaren. Stond vroeger bekend als Haalboom's Heetweg (=heideweg). Deze weg herinnert aan het voormalige Haalboomsgoed, een boerenbedoening van vrij grote omvang, en hoge ouderdom. Uit een verklaring van 1534 blijkt, dat een der getuigen" eertits heefft gehoort, dat Hoelboemsguedt een reysich Peert pleght tho holden, ende naederhandt quaemt op een 'Vlagenpeert" • Een "reysich peert" is een cavalleriepaard. De tegenwoordige boerderij "Het Sol" is een voortzetting van het Haalboomsgoed. De heetweg werd door de boeren van dit goed gebruikt voor het vervoer van heideplaggen en strooisel voor de potstallen.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Horapark en -plantsoen

Wijk: ENKA-buurt
Oorsprong: 
Weg naar het Hora, Herstellingsoord voor rust behoevende ambtenaren. Stond vroeger bekend als Haalboom's Heetweg (=heideweg). Deze weg herinnert aan het voormalige Haalboomsgoed, een boerenbedoening van vrij grote omvang, en hoge ouderdom. Uit een verklaring van 1534 blijkt, dat een der getuigen" eertits heefft gehoort, dat Hoelboemsguedt een reysich Peert pleght tho holden, ende naederhandt quaemt op een 'Vlagenpeert" • Een "reysich peert" is een cavalleriepaard. De tegenwoordige boerderij "Het Sol" is een voortzetting van het Haalboomsgoed. De heetweg werd door de boeren van dit goed gebruikt voor het vervoer van heideplaggen en strooisel voor de potstallen.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 8 april 1982

Horsterweg

Wijk: Sportpark De Peppel
Oorsprong: Restant van een oude weg, die vóór het ontstaan van de woonwijk Veldhuizen doorliep naar de Rijksweg N224. Op een omstreeks 1900 vervaardigde tiendkaart komt in de nabijheid van deze Rijksweg voor de Horster Eng, terwijl in een belastingregister van 1647 een goed de Horst wordt genoemd. Horst is een middelnederlandse uitdrukking voor struikgewas en begroeide hoogte.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Horstingstraat, Willem

Wijk: Centrum
Oorsprong: Was vanaf 1851 administrateur van Huize Kernhem. Hij maakte de eerste bedrijfskaart van de Sijsselt en ook vervaardigde hij de kaarten van het Edese Bosch. Vooraan bij het begin van de Koeweg is een bosje naar hem genoemd. Veel tiendkaarten verschenen van zijn hand, evenals de kaart van het in 1855 overstroomde gebied van Ede en Gelders Veenendaal. Voorts maakte Horsting elf kaarten ten behoeve van de begrenzing van het op te richten waterschap van de Gelderse Vallei, een opdracht van een commissie voor een verbeterde af watering. 
Website: https://www.oudede.nl/wp-content/uploads/simple-file-list/zandlopers/De-Zandloper-1992-04.pdf pagina 9

Houtrakbos

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -bos. Het Houtrak is een bosgebied aan bet Noordzeekanaal.
Website: https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/houtrak/over-de-houtrak 

Houtplein, Kleine en Grote 

Wijk: Kernhem
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -hout. De Haarlemmerhout in Haarlem, ter plaatse ook bekend als De Hout, is het oudste stadsbos van Nederland. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Haarlemmerhout 

Houtstraat

Wijk: ENKA-buurt
Oorsprong: Straten in deze buurt zijn vernoemd naar grondstoffen voor de industrie.

Hovystraat

Wijk: Beatrixpark
Oorsprong: Hovy is een eigennaam. Willem Hovy (1840-1915). Bier- en azijnfabrikant te Amsterdam, mede-oprichter van het Algemeen Werkliedenverbond “Patrimonium”. De naamgeving is geschied op voorstel van de woningbouwvereniging Patrimonium, die daar een aantal woningen liet bouwen en de herinnering levend wilde houden aan hun voormannen. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_straten_in_Veenendaal#H
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 17 april 1919

Hubertus, Sint

Wijk: Klaphekbuurt
Oorsprong: In deze buurt hebben namen met de jacht te maken. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg erachteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan. Sint Hubertus staat nu bekend als patroonheilige van de jacht. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hubertus_van_Luik 

Hulsbeek

Wijk: Veldhuizen - bekenbuurt
Oorsprong: In deze buurt eindigen alle straatnamen op -beek. Vernoemd naar een voormalige havezathe, ook wel als 14e eeuws herenhuis bekend, te Markelo.
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 16 december 1976

Huygensstraat en -park

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Christiaan Huygens (1629–1695) was een vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige, uitvinder en schrijver van vroege sciencefiction. Hij was een van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Huygens 
Raadsbesluit: 25 juli 1956


I

Industrielaan

Wijk: Ede-Zuid
Oorsprong: Ede-Zuid is als vanouds het gebied van Ede waar veel mensen bij de ENKA of andere grote bedrijven in Ede werkten. Grenst aan de Nijverheidslaan.
Raadsbesluit: 1 juli 1948

Infanterielaan en -hof

Wijk: Stationsbuurt
Oorsprong: De infanterie zijn de militairen die te voet vechten. Synoniemen zijn voetvolk en grondtroepen. De infanterie, de cavalerie en de artillerie zijn de belangrijkste onderdelen van klassieke legers. Ede kende deze straatnaam tot de bouw van de Klinkenberg. De onderofficierswoningen aan deze straat werden daarvoor afgebroken en ook de straatnaam verdween. Bij de bouw van nieuwe appartementengebouwen op het Klinkenbergterrein in 2022, zal deze laan weer terugkomen en daar wordt ook een Infanteriehof aan toegevoegd. 

Innovatielaan

Wijk: Food & Businesspark De Klomp
Oorsprong: Innovatie is producten, diensten en/of bedrijfsprocessen vernieuwen.
Raadsbesluit: 28 april 2020

Inschoterweg

Wijk: Sportpark de Peppel
Oorsprong: De weg lag er aan het begin van de 9e eeuw al. Loopt door een terrein, Inschoten genaamd. In een akte van koop en verkoop van 1645 en ook nog in latere archivalia is sprake van "het Tinschoten". Vermoedelijk als gevolg van de uitspraak is de eerste letter er af gesleten. De betekenis is niet duidelijk. Schoten is middelnederlands voor afgeperkte ruimte, onderdak voor varkens en schapen of plaats waar zwervend vee werd opgeborgen. 
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Irenelaan

Wijk: Beatrixpark
Oorsprong: Irene Emma Elisabeth, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Baarn 1939) is het tweede kind uit het huwelijk van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. In 1942 werd de naam, op Duits bevel, veranderd in Kortelaan. Op 17 april 1945 werd deze wijziging weer ongedaan gemaakt. In de jaren '30 was dit een sintelpad en werd toen ook wel Uiverlaan genoemd, naar het KLM-vliegtuig, dat aan de Melbournerace deelnam.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Irene_der_Nederlanden 
Bron: De straat waarin wij wonen | 1985 | Uitgeversmaatschappij Den Haag.
Raadsbesluit: 1 mei 1940

Irhovenlaan, Van

Wijk: Centrum 
Oorsprong: Van de drie predikanten die in Ede vernoemd zijn in een straatnaam, is dominee Van Irhoven de ‘oudste’, dat wil zeggen degene voor wie we het verst terug moeten in de geschiedenis. Van Irhoven diende Ede in de eerste helft van de achttiende eeuw (1722-1737), een periode waarin Nederland in relatieve politieke rust verkeerde. Leefde van 1698 tot 1760.
Gemeentearchief: https://gemeentearchief.ede.nl/kennisbank/13-godsdienst/irhoven-ds-wilhelmus-van/ 
Raadsbesluit: 20 oktober 1933

Irislaan en -plein

Wijk: Ede-West - bloemenbuurt
Oorsprong: Lis (Iris) is een geslacht uit de lissenfamilie. Zowel het geslacht als de soorten worden in de volksmond iris genoemd. 
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lis_(geslacht) 
Raadsbesluit: 30 september 1948

Israëlsstraat, Isaac

Wijk: Maandereng
Kort: Isaac Lazarus Israëls (1865–1934) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep van Amsterdamse Impressionisten. Naast zijn schilderwerk was hij tekenaar en aquarellist en maakte hij pastels, etsen en litho's.
Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Isra%C3%ABls 
Raadsbesluit: 13 november 1980


Voormalige RK-kerk aan de Ganzeweide