71. Watermolen Quadenoord | Mooi rond Ede

Je vindt deze prachtige watermolen op het landgoed Quadenoord, tussen Bennekom en Renkum. In de beeldentuin aan Bosbeekweg is een gerenoveerde watermolen te vinden, die eens draaide op het water van de Renkumse Beek. Het is de enige overgebleven watermolen van de negen die er ooit in het beekdal stonden. Meer over de watermolen: [ klik hier ]. De tuin is zeven dagen in de week geopend. Openingstijden: [ klik hier ]. Op het parkeerterrein staat een herdenkingsbord over de WO II. 


Watermolen

In het Renkums Beekdal bevonden zich ooit 9 watermolens voor de productie van papier. Van hieruit ontstond de Renkumse papierfabriek Parenco, net zoals papierfabriek Schut vanuit het Heelsums beekdal. Gelukkig is de watermolen op Quadenoord nooit gesloopt, in tegenstelling tot de andere molens. In het beekdal achter de molen ligt nog steeds het prachtige sprengenstelsel dat gelukkig in goede staat verkeert.

Beeldentuin

 Landgoed Quadenoord is al zo’n 130 jaar in het bezit van één familie. Echter blijkt het landgoed al bewoond sinds 1500 voor Christus. Dit is uit de grafheuvels die op het landgoed te vinden zijn af te lezen. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam ‘Quadenoord’ vandaan komt. Beeldentuin Quadenoord is een prachtige plek waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van Zimbabwaanse beeldhouwkunst te midden van de natuur. Er worden, zomers, workshops beeldhouwen aangeboden, waardoor je de kans krijgt om zelf creatief bezig te zijn en je eigen kunstwerken te creëren. De focus ligt op Afrikaanse kunst. Je kunt op het terrein wat eten en drinken bij 'Bassie bij de beelden'.

Airborne | WO II