Openbaar Vervoer  |  duurzaamheid

Het treinverkeer rond Ede is al heel lang geëlektrificeerd. Alle treinen in Nederland rijden op groene windstroom. Sinds eind 2020 rijdt ook het meest in Ede rijdende busbedrijf met elektrische bussen. Noot, de bekende personenvervoerder, is ook al ver met het vergroenen van het wagenpark. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


RRReis busonderneming | (was) elektrisch

Door Ede reden tot begin 2023 vrijwel alleen nog maar elektrische bussen van de onderneming Rrreis. Eind 2020 heeft het bedrijf 246 nieuwe elektrische bussen in gebruik genomen. Die reden zo'n 25 miljoen km per jaar. Op zes busstations waren laadvoorzieningen. 27 laadpalen in de regio zorgden ervoor dat de elektrische bussen tussen de ritten door onderweg kunnen opladen. ’s Nachts stonden de bussen op de stallingen aan de stekker. Hiervoor waren op zeven busdepots meer dan 150 laadkasten geplaatst. Op de foto's: de niet meer rijdende elektrische bussen in het centrum van Ede.

Een verkeerd uitgevallen aanbesteding, heeft ervoor gezorgd dat we sinds 2023 weer terug bij af zijn: alle bussen rijden nu weer op diesel ....

Links: routekaart bussen in Ede (begin 2023).

 

RRReis Planner: https://reisinfo.rrreis.nl/nl/rrreis/reisplanner 

Op 22 februari 2023 werden de laadpalen van de elektrische bussen verwijderd vanaf het Noordplein. Ze hebben er twee jaar gestaan. We zijn weer terug bij af ... De palen zijn netjes voorzien van nummers en teksten en zullen elders in Nederland weer worden opgebouwd .... bij een gemeente die de energie-transitie wel goed op orde heeft. Ook het bijbehorende transformatorhuisje is weggetakeld, wat direct een stuk minder herrie voor de directe omgeving oplevert.


Noot personenvervoer | naar elektrisch en waterstof

(c) Foto: www.toyota.nl 

Noot is een begrip in Ede als het gaat om personenvervoer. Het bedrijf is gevestigd aan het Horaplantsoen, vlak tegen de ENKA-wijk aan. In 2020 had Noot zo’n tweehonderd voertuigen die elektrisch zijn aangedreven. Honderdvijftig stuks daarvan zijn batterij-elektrisch en men heeft vijftig taxi’s die op waterstof rijden. Verder rijden er vierhonderd auto’s op groengas en de rest zijn dieselvoertuigen die aan de meest recente Euro6-norm voor uitlaatgassen voldoen. Het wagenpark van ruim 2.000 voertuigen wordt zo elk jaar duurzamer. Website: https://noot.nl/