Openbaar Vervoer  |  duurzaamheid

Het treinverkeer rond Ede is al heel lang geëlektrificeerd. Alle treinen in Nederland rijden op groene windstroom. Sinds eind 2020 rijdt ook het meest in Ede rijdende busbedrijf met elektrische bussen. Noot, de bekende personenvervoerder, is ook al ver met het vergroenen van het wagenpark.


RRReis busonderneming | elektrisch

Door Ede rijden vrijwel alleen nog maar elektrische bussen van de onderneming Rrreis. Eind 2020 heeft het bedrijf 246 nieuwe elektrische bussen in gebruik genomen. Die rijden zo'n 25 miljoen km per jaar. Op zes busstations zijn laadvoorzieningen. 27 laadpalen in de regio zorgen ervoor dat de elektrische bussen tussen de ritten door onderweg kunnen opladen. ’s Nachts staan de bussen op de stallingen aan de stekker. Hiervoor zijn op zeven busdepots meer dan 150 laadkasten geplaatst.

Links: routekaart Rrreis (najaar 2021).

 

RRReis Planner: https://reisinfo.rrreis.nl/nl/rrreis/reisplanner 


Noot personenvervoer | naar elektrisch en waterstof

(c) Foto: www.toyota.nl 

Noot is een begrip in Ede als het gaat om personenvervoer. Het bedrijf is gevestigd aan het Horaplantsoen, vlak tegen de ENKA-wijk aan. In 2020 had Noot zo’n tweehonderd voertuigen die elektrisch zijn aangedreven. Honderdvijftig stuks daarvan zijn batterij-elektrisch en men heeft vijftig taxi’s die op waterstof rijden. Verder rijden er vierhonderd auto’s op groengas en de rest zijn dieselvoertuigen die aan de meest recente Euro6-norm voor uitlaatgassen voldoen. Het wagenpark van ruim 2.000 voertuigen wordt zo elk jaar duurzamer. Website: https://noot.nl/