Ede loopt landelijk voorop in het duurzaam maken van woonwijken. Met name op gebied van de wateropvang in de eigen tuin en buurt is vergevorderd. In Oost-Ede is de ondergrond zand, zodat water daarin snel kan wegzakken. Dit spaart de riolen en is goed voor de vegetatie. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Enkele voorbeelden:
Waterdoorlatende straten
De componistenbuurt en omgeving kent waterdoorlatende straten. De gekozen stenen liggen relatief ver van elkaar af, waardoor regenwater er snel in kan weglopen. Regelmatig (midden) worden de voegen schoongespoten en weer voorzien van grofkorrelig grit. Hier: de Verlengde Arnhemseweg. De foto rechts toont links schone voegen met grit en rechts voegen die zijn vol geslibd met zand. Die zullen aangepakt en schoongemaakt moeten worden.
Waterdoorlatende afvoerbuizen
Wil je snel van je regenwater af, dan kun je het afvoeren naar het riool. Slimmer is het aan apart buizennet aan te leggen voor regenwater en dan gebruik te maken van waterdoorlatende betonnen buizen. Het water zakt dan langzaam in de bodem weg, maar kan ook doorstromen als de aanvoer op een bepaalde plek groot is. Dit voorbeeld: WFC nabij Frisokazerne - juni 2023.
Opvang water in een wadi | in de praktijk
Deze foto's heb ik genomen rond de wadi tussen de weg Op den Berg en de N224. Bij zware regenval lopen de straten in de componistenbuurt vol (1e foto: Arthur van Schendellaan). Die stromen af naar Op den Berg (3e foto) en lopen daarna leeg in de wadi (droge beddingen) naast de N224. Als het regenen stopt, zijn de straten zo weer droog en het riool is niet overbelast geraakt. Zie ook mijn [ microlearning ] hierbij, met bewegende beelden van de werking, zoals gefilmd begin 2021.