Krantenartikelen zoeken in Delpher

In de gratis zoekmachine Delpher, kun je in alle in Nederland bekende kranten zoeken naar berichten. Dat kun je doen binnen de periode van 1618 tot 2005.

Dat werkt als volgt:

  • Surf naar: www.delpher.nl/nl/kranten 
  • Typ een zoekwoord in of meerdere zoekwoorden achter elkaar
  • Klik op Zoeken.
  • Vind je te veel artikelen? (zie getal bovenaan). Verfijn dan de zoekopdracht.
  • Klik een artikel aan om het te gaan lezen.
  • Je kunt scrollen en in- en uitzoomen.

In het voorbeeld rechts, is gezocht op 'smit transformatoren ede'. Alleen smit is te algemeen en ede zorgt ervoor dat alleen die van deze vestiging worden gevonden.

In de gevonden tekst worden de zoekwoorden geel afgebeeld. Hierdoor kun je binnen een krantenpagina, snel het juiste stuk vinden.


Wat zoal mogelijk is

Oude teksten. Door (links) een periode op te geven, kan heel nauwkeurig gezocht worden naar bijvoorbeeld oude teksten. Een periode geef je op vanaf en tot-en-met en dan steeds voor jaar, maand en dag.

Voorbeeld
: zoek op 'kernhem ede' en vink de 18e eeuw aan. Je krijgt toegang tot originele oude teksten over Kernhem, uit die tijd (zie hieronder).

Op deze manier kun je Delpher ook inzetten bij het doen van onderzoek.

Geboortekrant. Op de startpagina van Delpher kun je (midden onderaan) je geboortedatum opgeven. Je krijgt vervolgens een reeks kranten in beeld, van precies die dag. Deze mogelijkheid is aanwezig als je geboren bent tussen 1618 en 1995.

Extra mogelijkheid. Weet je de exacte dag van een gebeurtenis, bijvoorbeeld de gasexplosie van 22-03-1977, dan kun je ook direct die dag invoeren en kijken wat er toen nog meer gebeurde.

Zelf in het nieuws geweest? Zo ja, typ dan eens je eigen voor- en achternaam in. Zo kun je ook artikelen over familieleden terugvinden.

 

Voorbeeld: ik heb in 1984 -1985 voor de Streek VVV Ede een reeks informatieboekjes en 12 geografische fietstochten gemaakt. Dat heeft toen diverse kranten gehaald, door het unieke karakter ervan. Leuk om eens terug te zien. Ik heb daarvoor mijn eigen naam ingetypt en de zoekperiode beperkt tot de jaren '80.

Zo kun je ook zoeken naar teksten over het in 1935 aangelegde Openluchttheater (hierboven) of artikelen uit de wereldoorlogen of een bepaald gebied of een gebouw binnen Ede (onder).

Hierboven: geen Heideweek in 1939

Je kunt ook zoeken op personen uit de Edese geschiedenis, zoals burgemeesters of personen die Ede hebben bezocht.