Het lage en natte Binnenveld | Toen en Nu

Het Binnenveld was vroeger (en nu nog wel een beetje) het terrein van de bio-industrie. Dieren werden en worden daarbij dicht op elkaar opgefokt in stallen. De laatste decennia zijn steeds meer boeren hier gestopt of overgestapt op biologische teelt- en opfokmethodes. De Binnenlandse Hooivelden behoren tot de mooiste fietsattracties bij Ede. Hier loopt ook een prachtig klompenpad doorheen. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma


Binnenveld

TOEN: circa 1969. Bron: Gemeentearchief Ede. Linksonder loopt de Grift, rechtsboven de A12.

NU: 2020.

TOEN: circa 1969. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2020.

TOEN: circa 1969. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Landgoed De Lieskamp.


Binnenveldse Hooilanden

TOEN: 1989. De Grift. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2020

De Binnenveldse Hooilanden is één van de grootste natuurprojecten die de afgelopen jaren in Gelderland is uitgevoerd. Het gaat om een uniek gebied van 280 hectare aaneengesloten gebied waar straks zeldzame natuur komt, zoals blauwgrasland, trilveen en dotterbloemhooiland. Het gebied ligt in een laagte tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, waardoor een sterke voeding met grondwater aanwezig is. Binnen het gebied ligt het reservaat Bennekomse Meent, een blauwgrasland dat aangewezen is als Natura 2000-gebied. In de Binnenveldse Hooilanden zijn straks veel bijzondere soorten te zien, zoals de de roerdomp, de blauwborst, de zeldzame kemphaan, de otter, de kleine groene poelkikker en de grote modderkruiper. Voor recreanten en natuurliefhebbers zijn er wandel- en fietspaden aangelegd en een uitkijkplateau gebouwd.


TOEN: circa 2005. Foto: Ruijs, Gemeentearchief Ede. 

NU: 2020.

TOEN: circa 2005. Foto: Ruijs, Gemeentearchief Ede. 

NU: 2020.

NU: 2020.

V= Veenendaal, R=Rhenen, B=Bennekom en W=Wageningen


Klompenpad | Harsloërpad

Wandelen over stegen, langs beken en over boerenland in het buitengebied van Bennekom en Wageningen. Ontdek het mooie buitengebied van Ede, Bennekom en Wageningen. U wandelt langs plekken waar kastelen en landgoederen stonden, langs uniek blauwgrasland en beschermd weidevogelgebied. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. 

NU: 2021. Meer over het Harsloërpad: [ klik hier ]. Nog een klompenpad dat hier komt: Grift en Graftenpad.