Mess en eetzaal Mauritskazerne | verdwenen plekken

Tussen de Friso- en de Mauritskazerne stond tot de jaren '70 de zogenaamde 'Mess en eetzaal', waar de militairen aten. Ook wel genoemd: Kantinegebouw. Het is gebouwd in de jaren '30 van de vorige eeuw. In de jaren'70 is het door brand verwoest. Achter die plek is nu nog het stookgebouw te vinden, met daarvoor het exercitieterrein. Deze twee laatste onderdelen zijn nog aanwezig. Bron beeldmateriaal: Gemeentearchief Ede en Historische Vereniging Oud-Ede.


Op deze oude luchtfoto is het kantinegebouw te zien (pijl). Tussen het kazernecomplex en het bosgebied De Sijsselt, ligt de ook verdwenen Achtbaan, waar militairen vrachtwagenles (3-tonners) kregen en oefenden in colonne rijden. Er is nog geen Klinkenbergweg. Linksonder is het ENKA-openluchtzwembad te zien. Hieronder: op oude ansicktkaart.

Het gebouw lag tussen de Friso- (rechts) en Mauritskazerne (links), voor de plek waar nu het stookgebouw staat.

Gezien vanaf de ingang aan de Stationsweg. Het kantinegebouw is achter de gaslantaarn (precies in het midden) te zien. Op de plek waar de fotograaf stond, loopt nu de Klinkenbergerweg.

Zo zag het er oorspronkelijk uit. Het heette 'de Cantine', in de volksmond. In het middeldeel is een klok te zien.

Beeld, vlak voordat het is afgebrand (jaren '70). Te zien is dat de oorspronkelijk 'neo-renaissance'-stijl is aangepast in een zakelijke en strakke stijl. Het gebouw is daardoor onherkenbaar veranderd.


Hoe ziet deze plek er nu uit?

Op de plek van het gebouw is nu een parkeerterrein van het World Food Center. Tot ongeveer 2000 was dit een exercitieterrein. Hier komt in 2024 de ingang van het World Food Experience (links, achter Mauritskazerne). Achter het kantinegebouw stond dit zogenaamde stookgebouw, een voorloper van wat we nu een warmtenet noemen. In en bij dit stookgebouw komt in 2024 een restaurant. Situatie: november 2022. Foto's: Allard Bijlsma.