Kasteel Harselo | verdwenen plekken

Het slot werd reeds genoemd in 1388 en was leenroerig aan Doorwerth. Harsselo werd in 1814 afgebroken. Willem Baron van Pallandt van Parlham, de laatste adellijke eigenaar van Harsselo overleed in 1874. Hierna bleven de Bennekomse bezittingen nog een aantal jaren in bezit van de familie, maar uiteindelijk komt het in 1901 tot een verkoping. Het bezit Harsselo bestond op dat moment uit vijf boerderijen. Boerderij De Poort was inmiddels toegevoegd aan het boerderijenbestand. Het kasteel was afgebroken. Wat rest is het poortgebouw. Ook Harselo en Harslo genoemd.


Locatie in de Kraats

Klik op de kaart om rond te kijken. Let op: de kaart van 1815 matcht niet exact met die van 1916. Bron: Esri.


Het oude kasteel

Wil je meer weten over kasteel Harselo? [ klik hier ] voor een artikel hierover uit 2005 in De Kostersteen.

 

Het nog bestaande poortgebouw bevindt zich niet op deze tekening. Het lag er een stukje vandaan. Uit grondboringen blijkt dat restanten van het kasteel zich nog bevinden in de akker achter het poortgebouw.

Tekening rond 1731. Bron: Historisch museum Ede.


Kasteel Gelderse Vallei | 1655

Het Binnenveld in 1655, Van Geelkercken 1655 GA. Linksonder ligt Wageningen en rechtsonder Ede en daartussen Bennekom. Op het detail zie je het kasteel met een mooie Russische ui op de toren. Waar je iets leest als Gaffoloo, daar staat Hasseloo. Van Geelkercken tekent in 1655 het kasteel tussen de Rhijnsteegh en de Slaghsteeg, even ten zuiden van een weg van Bennekom het Binnenveld in. Het feit dat langs deze weg huizen staan, maakt duidelijk dat dit een weg is over de zandrug van De Kraats: daar woonde je met droge voeten. De Kraatsweg of de Langesteeg-Dickenesweg dus.

Je kunt op de grote kaart klikken en die zo vergroten. Bron: Gelders Archief.


Het nog bestaande poortgebouw

Het poortgebouw is een rechthoekig, bakstenen bouwwerk met een muizetandlijst onder de dakgoot. Het heeft een met pannen gedekt schilddak en de nog zichtbare, met natuursteenblokken versierde poortboog. Het stond zo'n 20 meter van het oorspronkelijk kasteel af. Foto's: Allard Bijlsma.