Monumenten in Ede  |  Kunst en cultuur

In dit onderdeel aandacht voor enkele bekende en minder bekende monumenten in de stad Ede. Zie ook onder [ Wereldoorlog II ]. Alle monumenten in de gemeente Ede zijn terug te vinden in deze interactieve kaart: [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Mausoleum (Paasberg)

Het Mausoleum op de Paasberg, vlak bij het Gemeentehuis van Ede, kan beschouwd worden als een aparte oorlogsbegraafplaats omdat het niet is verbonden met een andere begraafplaats en er verzetslieden begraven liggen. Op het mausoleum zijn 44 platen met de naam en de geboorte- en overlijdensdatum van verzetslieden uit Ede ingemetseld. 30 verzetslieden liggen hier ook daadwerkelijk begraven.


Anna Maria Moens (Paasberg)

Anna Maria Moens is geboren in 1775. Zij komt uit een beschaafd en welvarend milieu. Haar vader stimuleert haar om gedichten te gaan schrijven. In 1818 opent zij in 'Huis Kernhem' een kostschool. Op haar wens wordt zij na haar overlijden begraven op de Paasberg in Ede. In 1833 richt een aantal leerlingen van haar dit gedenkteken op. Het is vervaardigd door A.H.J. Frigerio en is een rijksmonument. Recht tegenover deze gedenkzuil ligt het mausoleum voor verzetsstrijders uit de WO II.


Joods Monument (Paasberg)

Stichting Joods Monument Ede heeft als doel het in standhouden van het Joods monument in het Memorial Park in Ede, ter nagedachtenis van de uit Ede weggevoerde Joden en die daarmee blijvend te herdenken. Dit monument staat sinds april 2012 aan de Vossenakker te Ede en bestaat uit een monumentale gedenksteen met namen, gedragen door vier zuilen.