kolkakkerbuurt | van station Ede-Wageningen naar Ede-Centrum

Startpunt: noordzijde station Ede-Wageningen.
Afstand
: 3,4 km. 
Aantal stappen: 4500. 
Wandeltijd: 46 minuten. 
Laatst bijgewerkt: mei 2024.
Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: we maken een wandeling vanaf station Ede-Wageningen naar station Ede Centrum en passeren daarbij de Beatrixbuurt op het vroegere Maanderzand en het tuindorp 'Kolkakkerbuurt'.


Routekaart

Uitleg bij de kaart: (0)= station Ede-Wageningen (1)= Witte Hindepark | (2)= Marnix College en vuilnisbelt | (3)= Beatrixbuurt en -kerk | (4)= Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk | (5)= tuindorp Kolkakkerbuurt | (6)= Gasfabriek | (7)= oude en nieuwe bebouwing | (8)= winkelstraten centrum | (9)= station Ede-Centrum.


Beschrijving looproute | 3,4 km

 1. Start van de tocht is op het Noordplein van station Ede-Wageningen. Je komt daar via perron 1, als je vanaf de zuidkant komt.
        [0] Info Station Ede-Wageningen.
 2. Neem de Stationsweg in noordelijke richting.
 3. Neem eerste weg L (= Ariensweg) en ga daarna LA (= Witte Hindepark).
 4. Neem na het laatste huis RD het voetpad en buig direct rechtsaf en volg het voetpad langs de spoorlijn.
        [1] Keetmolen en het Witte Hindepark.
 5. Einde pad LA (= Ariensweg).
 6. Einde weg LA, ga spoorwegovergang over (= Prins Bernhardlaan).
        [2] Marnix College (aan rechterzijde) en vuilnisbelt (aan linkerzijde).
 7. Houd bij splitsing R aan (= Irenelaan).
 8. Ga na het laatste huizenblok aan de linkerzijde LA (= Constantijnlaan).
 9. Ga RA (= Johan Willem Frisolaan) en dan direct LA (= Willem de Zwijgerlaan).
         [3] Beatrixbuurt en -kerk.
 10. Neem de 4e weg RA (= Verlengde Maanderweg).
        [4] Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk.
 11. Ga bij de Nieuwe Kerk LA (= Talmalaan). 
        [5] Tuindorp Kolkakkerbuurt.
 12. Einde weg RA (= Kolkakkerweg).
 13. Einde weg LA en direct weer LA (= Schaapsweg).
        [6] De vroegere Gasfabriek.
 14. Neem de 4e weg RA (= Waterloweg).
        [7] Vroegere bedrijventerrein aan rand centrum.
 15. Einde weg RA en direct weer LA (= Telefoonweg).
 16. Neem direct RA de spoorwegovergang.
        [8] Centrum en winkelstraten.
 17. Ga daarna direct RA en loop naar station Ede-Centrum.
        [9] Station Ede-Centrum.

LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.Meer lezen in de Atlas van Ede

Informatie bij de route

Uitleg bij de nummers in de kaart:

 • [0] Info Station Ede-Wageningen.
  Het huidige station stamt uit 2024 en vervangt het in 1983 geopende vorige station. Het eerste station opende hier op 26 mei 1845.
 • [1] Keetmolen en het Witte Hindepark.
  Aan je rechterzijde zie je de Keetmolen. Dit is een zogenaamde beltmolen uit 1857 en draait nog (vrijwel) elke vrijdag. Hij is dan ook (gratis) te bezichtigen.  Het Witte Hindepark bevat veel soorten oude bomen. Ze behoorden tot de tuin van het hier tot 1975 aanwezige Hotel De Witte Hinde. Diverse bomen zijn meer dan 100 jaar oud. Meest opvallend zijn de brede oude zomereiken.
 • [2] Marnix College en vuilnisbelt.
  Tegen de spoorlijn aan ligt de RK-begraafplaats, met daar een het graf van de bekende pastoor Padberg. Als je de begraafplaats in loopt, loop je zo tegen dit graf aan. Het Marnix College is niet de oorspronkelijke school hier. Aan de ene kant van de weg zat de Padberg Mavo en aan de andere hogeschool Felua. Na hun vertrek kwam hier het Marnix en bouwde het geheel verder uit. Na de school zie je links achter de huizen een verhoogd gebied. Dit is de oude vuilstortplaats, waar onder meer de ENKA-fabriek heeft gestort. Het is nu een wandelgebied.
 • [3] Beatrixbuurt en -kerk.
  Het stratenpatroon van de Beatrixbuurt was er al sinds 1937. In 1938 waren al enkele villa's klaar in de Beatrixlaan en de Beatrixkerk (Toen nog: Zuiderkerk) opende in 1939. Pas ver na de WO II werd de bouw hervat en de meeste huizen hier zijn na 1957 gebouwd. 
 • [4] Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk.
  De Verlengde Maanderweg was één van de oude wegen en liep vanaf het dorp Ede naar de buurt Maanen. Pas na 1920 kwamen hier de eerste huizen. Die grensden aan het tot eind jaren '50 hier liggende stuifzandgebied 'Het Maanderzand'. De Nieuwe Kerk heet nieuw omdat de Oude Kerk in het centrum staat, maar stamt ook alweer uit 1938.
 • [5] Tuindorp Kolkakkerbuurt.
  De Kolkakker is de oudste bebouwing van Ede-West en is een tuindorp. Dit betekent dat het een buurt is met een dorps karakter. Laagbouwhuizen, grote tuinen, veel openbaar groen en brede wegen met in het centrum allerlei voorzieningen. De Kolkakkerbuurt ontstond rond 1918.  In mei 2018 is gestart met het vernieuwen van vijftig woningen. De huizen aan de Talmalaan zijn geheel nieuw, die aan de Kolkakkerweg nog origineel.
 • [6] De vroegere Gasfabriek.
  De Gasfabriek in Ede is het monumentale overblijfsel van een traditionele gasfabriek uit 1904. Het complex werd gebruikt voor de productie van lichtgas. Toen in 1959 het aardgasveld van Slochteren werd ontdekt, schakelde Nederland over op aardgas en werden de gasfabrieken overbodig. De fabriek in Ede heeft dienstgedaan tot in de jaren zestig. 
 • [7] Vroegere bedrijventerrein aan rand centrum.
  Je loopt op deze plek buiten het vroegere dorp Ede. Hier lagen diverse bedrijventerreinen. Door de uitbouw van Ede verdwenen in de jaren '80 de bedrijven en ontstond er nieuwbouw. Aan de leeftijd van de huizen kun je precies zien waar vroeger de bedrijven stonden. In het parkje aan de Agaatstraat staat het beeld  'Zonder titel' van de kunstenaar Sjoerd Buisman, in brons gemaakt in 1998. Voor meer info, klik [ hier ].
 • [8] Centrum en winkelstraten.
  Vanaf hier kun je het centrum van Ede inlopen. De bekende winkelstraten zijn het Maandereind en de Grotestraat. Via de Grotestraat kom je bij de Oude Kerk en kun je naar het marktplein lopen.
 • [9] Station Ede-Centrum.
  Het stationsgebouw, een rijksmonument, dateert uit 1902 en is in 1990 door de gemeente Ede gerestaureerd en gerenoveerd. In dit gebouw was tot 2015 het Historisch Museum Ede gevestigd. Voorheen waren er ter hoogte van het station aan de andere zijde van het spoor enkele rangeersporen voor het laden en lossen van goederen. Hier werd in de jaren 90 een plantsoen met parkeerplaatsen aangelegd. Voor het station vind je het uitgaansbied van Ede.

Diashow highlights langs route | Kolkakkerbuurt

Diashow met 14 foto's langs de door mij in oktober 2023 gelopen route.