J - K - L  |  bekende personen in Ede

In deze index zijn historische bekende personen uit de Edese geschiedenis van Ede opgenomen. Ik heb geprobeerd bij alle personen iets van hun verdiensten voor Ede te achterhalen. Ontbreekt er nog (informatie bij) een persoon? Stuur me dan een bericht via dit [ formulier ]. 

(c) Atlas van Ede | overname niet toegestaan. 


J


K

Kröller-Müller, Helene | kunstverzamelaar

Helene Emma Laura Juliane Kröller-Müller (Horst (Essen), 11 februari 1869 – Otterlo, 14 december 1939) was een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht. Ze kocht niet alleen schilderijen en tekeningen (zoals 91 schilderijen en 185 tekeningen van de schilder Vincent van Gogh), maar ook schilder-, beeldhouw-, teken- en prentwerk van Redon, Seurat, Braque, Picasso en Mondriaan. Ook kocht zij kunst uit vroegere perioden, tot in de vijftiende eeuw, zoals Grieks keramiek en schilderijen uit China en Japan. In het Kröller-Müller Museum dat in 1938 werd geopend in Nationaal Park De Hoge Veluwe, het voormalige enorme landgoed van het echtpaar, is de kunstverzameling te bewonderen. Haar favoriete schilderijen zijn in een aparte zaal ondergebracht.


Kuipers, T. 

Directeur van de ENKA. Hij staat hier bij de puinhopen, als gevolg van een brand op 18 januari 1988. Afgedrukt in de Edese Courant. Daarnaast het eerste nummer van het nog naamloze ENKA-blad.

Bron foto: Historisch Museum Ede.


L

Lawick van Pabst tot Nijevelt, D.J.A.A. van

Jonkheer Mr. Diederik Jan Anthonie Albertus van Lawick van Pabst tot Nijevelt. Geboren te Antwerpen op 7 maart 1838 en gehuwd te Amsterdam op 3 maart 1859 met Maria Jacoba Simonetta Rijnbende, geboren te Amsterdam op 2 februari 1833. Op 31 maart 1905 neemt zijn voorganger, Op ten Noort, afscheid van de Edese Raad. Hij wordt opgevolgd door Jonkheer van Lawick van Pabst. Deze blijft maar vijf jaar aan het hoofd der gemeente en neemt om persoonlijke redenen in april 1910 afscheid van de Edese Raad. Het gezin woonde o.a. op Hoekelum 5 en 7 te Bennekom. Bron foto: Gemeentearchief Ede.


Linden, Jacoba van der

Jacoba van der Linden was het eerste vrouwelijke raadslid in Ede. Dat was in 1946. Ze kwam uit een redelijk welgestelde orthodoxe familie uit Bodegraven. Toen ze in Ede in de raad kwam, was ze 59 jaar en ze deed dat werk tot haar vijfenzeventigste. Jacoba zette zich vooral in voor de huisvesting, want na de oorlog was er een enorm woningentekort. Bron: indebuurt Ede