Lokale producten | eten en drinken kopen

Steeds meer bedrijven uit Ede bieden lokale producten aan op het gebied van eten en drinken. Op deze pagina vind je enkele voorbeelden. Het eten van lokale producten zorgt voor minder vervoerskosten en beperkt de uitstoot van broeikasgassen. Je steunt plaatselijke bedrijven. Ontbreekt er een mooi Edes initiatief? Geef dat dan aan mij door via dit [ formulier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Stadsboerderij in 'Ketelhuis' aan de Nieuwe Kazernelaan 

In het Ketelhuis is een Stadsboerderij gevestigd. Hier worden kiemplantjes en paddenstoelen gekweekt. Elke woensdagmiddag is hier een winkel geopend met streekproducten en kun je een wekelijkse tas (Streekwaar) met verse producten kopen, met naar keuze champignons, groente, kaas, eieren en/of vlees. De foto's zijn gemaakt tijdens de opening op 6 november 2022. Meer over de wekelijks tas: https://streekwaar.nl/ 

In het Ketelhuis worden groentes en paddenstoelen gekweekt, bedoeld voor lokale restaurants en andere lokale afnemers. Het Ketelhuis was vroeger in gebruik voor de verwarming van alle kazernes op dit terrein. De oude gasketels zijn nog aanwezig in het gebouw. Meer over de stadsboerderij: http://www.urbanfunghi.com/ 


FastGoodMeals | Zandlaan

Hoe werkt het? Je kiest een maaltijd (nummer) en je betaalt via je bankpasje. Daarna gaat het deurtje open en neem je je maaltijd mee. De meeste maaltijden kun je koud opeten en sommige warm je op in een magnetron.

FastGoodMeals is een startup, gevestigd in het World Food Center. Op twee locaties kun je 24 uur per dag een gezonde en verse maaltijd uit de muur trekken. Deze 'booth' aan de Zandlaan is net geopend en op dit moment kun je steeds uit vijf verschillende maaltijden kiezen. Doelgroep zijn de hier aanwezige studenten en docenten van onder meer de CHE en bewoners van Ede-Zuid. Ook in de Pantry (zie hieronder) kun je enkele van deze maaltijden kopen. Ik heb er al meerdere gekocht en ze smaken uitstekend! De twee jonge ondernemers verdienen het dat hun initiatief een succes wordt. 


Pantry | gesloten | station Ede-Wageningen

De Pantry was gevestigd in de onbemande fietsenstalling bij het station Ede-Wageningen (noordzijde). Dit gebouw is geopend tijdens de openingstijden van de fietsenstalling. Je kunt daarna binnen in de winkel via een QR-code op een app, daarna kun je producten scannen en online afrekenen. Je vindt er streekproducten en biologische producten. Gesloten in voorjaar 2023. Meer over het concept van Pantry: [ klik hier ].

Bij de opening op maandag 19 september 2022.