Veenderweg  |  Toen en Nu  |  Centrum-West

De Veenderweg loopt als vanouds vanaf de Brouwerstraat het dorp Ede uit, via de buurt Veldhuizen, in de richting van de vroegere veengebieden tussen Veenendaal en Ederveen. Slechts enkele panden van vroeger zijn hier nog terug te vinden. Voor de verbreding zijn veel panden afgebroken. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


TOEN: circa 1901. Veenderweg 61. Bron: Gemeentearchief Ede. Links op de achtergrond de toren van de Oude Kerk.

TOEN: 1971. Veenderweg 61-67. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 1900. Je ziet de Caveljéschool richting de Telefoonweg en Molenstraat. Linksaf ga je de Veenderweg in. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 1937. De Veenderweg is in rood aangegeven. Bruin: Ketelstraat. Groen: Schaapsweg. Geel: Telefoonweg. Blauw: Brouwerstraat. 

TOEN: begin jaren '70. Graaf Bentinckschool aan de Veenderweg. Links op de achtergrond, de katholieke kerk De Goede Herder. Bron: SERC. 

NU: 2021. De Graaf Bentinckschool is weg en vervangen door nieuwbouw.


Locatie van de Cavaljéschool

Locatie Graaf Bentinckschool

Locatie Proosdijpark


TOEN: circa 1970.  Kruispunt Telefoonweg-Veenderweg-Brouwerstraat. Links bakker Admiraal en rechts achter het hek de Cavaljéschool. Bron: de Heij.

NU: 2021. Rechts op de begane grond de nieuwe Cavaljéschool. Je kijkt vanaf de Brouwerstraat de Veenderweg in.

TOEN: 1970. Rechts bakkerij en kruidenierswinkel (nr 51) van de broers Teunissen. [ klik hier ] voor meer over Wim Teunissen. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Dit is nu nr 51.

TOEN: 1989. In hetzelfde pand nr 51 zit nu een auto-onderdelenshop. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Rechts het gespaard gebleven nr 61. In de verte het nieuwbouwblok met nummer 57-59. Daarna volgt een ander nieuwbouwblok met de nummers 47-55.

TOEN: 1977. Veenderweg 1-7. Allemaal vervangen door nieuwbouw. Alle huizen aan de oneven kant (t/m 59) zijn afgebroken, om de Veenderweg te kunnen verbreden tot aan de Schaapsweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Kenmerkende oude Edese woningen, zoals die hier vroeger veel stonden. Deze staan aan de overkant van de foto links: nr 10 en 12. 

TOEN: 1974. De Veenderweg wordt doorgetrokken naar de Kastelenlaan. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Het Proosdijpark langs de Veenderweg is inmiddels uitgegroeid tot een gewild wandel en -speelgebied.