Harskamp | dorp binnen de gemeente Ede

Harskamp is een dorp in het noordoosten van de gemeente Ede. In 2021 had Harskamp 3.545 inwoners. Harskamp is bekend van de aanwezigheid van een defensieterrein en schietterrein. Ook is er een asielzoekerscentrum gevestigd, dat regelmatig volstroomt, zoals in 2022 met Oekraïners. De naam is een samenvoeging van 'Hars' en 'kamp'. De naam komt rond 1313 voor als Hernescampe, Herlescampe en Herscampe, werd in 1333 gespeld als 'Hoerscampe' en een goede eeuw later als 'Harscamp'. Een kamp is een stuk omheinde grond dat in bezit is van een enkele persoon (dit in tegenstelling tot een enk of eng) De latere betekenis werd algemener: veld, akker. Het eerste naamdeel komt uit het Middelnederlands: (h)ors, (h)ars, met de betekenis 'paard'. Bron: Wikipedia. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Het dorp

Dorpsstraat

Nabij camping Tepelenburg

Dorpsstraat

Gereformeerde kerk

Uitleg bij de kaart: (1)= Huize Harscamp, (2)= ingang Winkelmankazerne, (3)=- ingang asielzoekerscentrum, (4)= schietterrein.


Dorpsstraat

Hervormde Gemeente

Dorpsstraat

Toegang via de Otterloseweg

Toegang via de Tepelenburgweg

Landgoed rond Huize Harscamp


Militaire aanwezigheid

Ingang Generaal Winkelmankazerne aan de Otterloseweg. Generaal Winkelman was de Nederlandse opperbevelhebber vanaf 6 februari 1940 en ten tijde van de Duitse invasie in 1940. Zie: Wikipedia.

Ingang asielzoekerscentrum aan de Otterloseweg.