Nutsbedrijven  |  Toen en nu

Op deze pagina aandacht voor de veranderde situatie rond enkele bekende Edese nutsbedrijven, die niet meer actief zijn. Denk aan de Gasfabriek en de verdwenen Watertoren. [ zie hier voor het heden ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Gasfabriek | gerenoveerd

TOEN: circa 1915. De fabriek heeft van 1904 tot 1959 gas gemaakt.
Bron: Gemeentearchief Ede,

NU: 2021.  Hierin zit nu de Herbergier, een thuis voor ouderen.


Watertoren | verdwenen

TOEN: circa 1907. Bron: ansichtkaart. 
Gebouwd rond 1875. Gesloopt in 1978. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021.  Aan de overkant van de Stationsweg staat nog wel het nieuwe 'oude' pomphuis uit 1915 (zie onderste rij foto's). 

TOEN: afbraak van de watertoren op 27 april 1978.


Pompgebouw waterbedrijf | nu een restaurant

Het pomphuis in 1950. Bron: Gemeentearchief Ede.

Het pomphuis nu.

Links houthandel Tulp (nu: brandweer) aan de Klinkenbergerweg. Rechts het pomphuis en daarnaast de brandweergarages. Jaar: 1975. Bron: Gemeentearchief Ede.

De brandweerkazerne was aangebouwd tegen het pomphuis (rechts). Jaar: 1975. Bron: Gemeentearchief Ede.

In de Eerste Wereldoorlog wordt dit pompgebouw gebouwd. Het oude gebouw bood niet genoeg pompcapaciteit. Het wordt gebouwd aan de Klinkenbergerweg, tegenover de watertoren en het al bestaande pomphuis. Er kwamen hier ook kantoren en een werkplaats. In december 1952 trok de brandweer in het pand. Op 1 maart 1987 vertrok de brandweer naar de overkant van de weg. Tegenwoordig bestaat dit pand nog steeds en biedt het een plek voor restaurant Het Pomphuis. Achter het pand is de nieuwbouw van verzorgingstehuis Bethanië te vinden en daar weer achter de Edese Tennis Club, waarmee de Klinkenberg aardig is volgebouwd.