Duurzame initiatieven  |  Duurzaamheid

De meeste duurzame initiatieven zullen op termijn doodnormaal zijn, want alles moet 'duurzaam' worden, maar anno nu is het nog wel mogelijk wat bedrijven te noemen die extra aandacht besteden aan het milieu. Een paar voorbeelden op deze pagina.  Ken je nog andere mooie initiatieven? Geef ze me dan door via dit [ formulier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


SME - Stichting Milieuwerkgroepen Ede

Je staat er misschien niet bij stil, maar deze vrijwilligersorganisatie leest alle gemeentelijke en provinciale plannen rond onder meer bomenkap, wijkuitbreidingen en wegenaanleg. Daar waar de natuur in het geding is, wordt een zogenaamde 'zienswijze' ingediend of zelfs de rechter ingeschakeld. Op deze manier zijn ons diverse milieu-missers bespaard gebleven. Zo is het plan van de Parklaan fors vergroend en zijn er meer bomen ter compensatie gepland, daar waar bomenkap plaatsvond. De gemeente legt plannen standaard voor aan de SME. Je volgt al hun acties via de website. Door donateur te worden, steun je de initiatieven.

Mede dankzij de SME wordt de nieuwe Bennekomseweg (Parklaan) niet 4- maar 2-baans, waardoor veel bomen gespaard bleven.

De SME heeft meegepraat over bomenkap rond het Bospark, waardoor meer bomen bespaard zijn gebleven.


BAQME | elektrische bakfiets

Sinds begin 2023 zijn in Ede en Bennekom elektrische bakfietsen te huren van baqme.com/ Onder meer bij station Ede-Wageningen staat er één op het Noordplein en één op het Zuidplein. Ook op zes andere plekken in Ede en vijf in Bennekom, vind je zo'n fiets. Via een app kun je er één reserveren en ontsluiten. Je betaalt per uur circa euro 4,20.


Pakketbezorging nieuwe stijl

In plaats van elk pakketje bij je thuis te laten bezorgen via een dieselbestelbus, zijn er andere mogelijkheden om een pakket te ontvangen: links een fietskoerier van Coolblue op de Stationsweg, midden een pakketophaalpunt van PostNL in winkelcentrum De Spindop en rechts een Primera pakketophaalpunt aan de Parkweg, voor onder meer Amazon en PostNL.


Biologische kwekerij de Hessenhof

Naar de Hessenhof komen tuinliefhebbers uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland, voor een uniek aanbod van eigen biologisch gekweekte planten. De Hessenhof gebruikt daarbij compost op basis van bladeren (verteerde bladaarde), in plaats van de het milieu zeer belastende standaard compost op basis van turf. Website: https://hessenhof.nl/  Alleen open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Lees [ dit artikel ] in de Volkkrant van 15 april 2022, over het belang van het gebruiken van turfloze compost. In dit artikel wordt de Hessenhof genoemd.


Laadpalen in Ede

Heb je een elektrische auto en je moet in Ede gebruik maken van een laadpaal? Je kunt dan het beste op Google maps kijken, waar alle laadpalen op staan aangegeven. Die zijn mooi verspreid over de stad Ede. Op meerdere plekken is plaats voor 4 of meer auto's, zoals op het Bunschoterplein. Daar hoef je 's avonds na 18.00 uur geen parkeergeld te betalen.

Links: het Bunschoterplein.
Rechts: bij het gemeentehuis (Raadhuiszaal).


MyWheels | auto verhuur

Altijd een deelauto op loopafstand. Huur per uur. Geen vaste kosten per maand. Alles geregeld, van onderhoud tot verzekeringen. In Ede mogelijk: ENKA-terrein (Spinnerij), Valkestein (Proosdijpark) en Lindenhorst (Veldhuizen). Er zijn elektrische en niet-elektrische auto's te huur. Werkt via een app.
Foto's: Spinnerij.

Website: https://mywheels.nl/ 

In Ede is ook Greenwheels actief. Auto's vind je bij station Ede-Centrum en op het Noordplein bij station Ede-Wageningen (foto).


Recycling | gekapte bomen

Het World Food Center-terrein is een oud defensieterrein. Om het terrein schoon en veilig te krijgen is er grondig gesaneerd. Uiteindelijk moest daardoor een redelijk aantal bomen het veld ruimen. Veel sparren zijn dicht op elkaar geplant door defensie, om het terrein aan het oog te onttrekken. Dit zijn lange hoge bomen zonder takken, prima plankenhout dus.

Van de bomen die zijn gekapt bleek een deel zeer geschikt als bouwmateriaal en dat heeft men nu apart gelegd op de gemeentewerf om te kijken of er men er zaken van kunnen maken die we op het World Food Center kunnen gebruiken. 

Planken voor de woningen, banken voor de openbare ruimte, of speeltoestellen, bijvoorbeeld; dat scheelt weer in kap elders en scheelt een transport naar Ede.

Voorbeeld van wat ervan gemaakt is, zijn de bankjes en wegwijsborden bij de kazernelaan, aan het begin van het gebied van het World Food Center. Je vindt ze (stip op kaart) vlakbij het Smaakpark en aan de route waar volgend jaar de Parklaan komt te lopen (lijn op kaart).

Naar artikel: [ klik hier ]


Keobike | deelfietsen

Een dagje op de fiets de omgeving verkennen, geen zin om vanaf de bushalte nog een stuk te lopen of wil je na je werk nog even naar een vrijdagmiddagborrel in de stad? Met de KeoBike app huur jij een fiets wanneer jij dat wilt. Met behulp van jouw smartphone reserveer je een fiets of haal je hem direct uit een carrousel. Met één druk op de knop op je smartphone open je het slot en fiets je weg! De fietsen staan onder meer aan de Lumièrestraat, bij het gemeentehuis (foto) en bij het station. Enthousiast? Vind een fiets!