Oogsttijd trapakkers  |  jaarlijkse activiteit

De Trapakkers bevinden zich op de flanken van de Paasberg, vlak bij het gemeentehuis. Deze akkers zijn een voorbeeld van de engen (= akkers) die tot in de jaren '50 van de vorige eeuw tegen de Paasberg lagen. Deze terrasvormig aangelegde akkers zijn de laatsten die hiervan zijn overgebleven. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Iedere dinsdag in de zomer kun je op de Trapakkers (Paasberg/ naast gemeentehuis) het op traditionele wijze oogsten van graan en aardappelen bekijken.

Foto: voorjaar 2022. Zaaitijd.

De Trapakkers in Ede zijn een bijzonder historisch en agrarisch gebied gelegen op de flanken van de Paasberg, vlak bij de Oude Kerk en het gemeentehuis. De Trapakkers zijn in 1980 aangelegd op een heuvel waar al eeuwenlang landbouw werd bedreven. De naam verwijst naar de terrassen of plateaus die zijn aangelegd om landbouw mogelijk te maken op de helling. Vroeger spoelde regenwater de grond weg, waardoor landbouw moeilijk werd. De aanleg van plateaus maakte het weer mogelijk. De akkers worden beheerd door de Stichting tot Behoud en Onderhoud van de Trapakkers. Doel: het in stand houden van oude ambachten en gewassen. Er worden traditionele gewassen verbouwd zoals: tarwe, gerst, haver, rogge, spelt, tabak en sorghum (een soort mais) en biologische aardappels zoals de Alouette.

Elke dinsdagochtend in het seizoen werken vrijwilligers in klederdracht op het land. Er worden demonstraties gegeven, zoals het vlegelen (het scheiden van koren en kaf).
Het graan wordt gemalen in De Keetmolen bij station Ede-Wageningen. Mest komt van de Schaapskooi, en het stro gaat terug naar de schapen. De Trapakkers zijn een plek van samenwerking en ontmoeting. Vrijwilligers, vaak met een agrarische achtergrond, vinden er gezelligheid en zingeving.

Diverse gewassen zijn verbouwd dit jaar: juli 2023.