Hoger Onderwijs in Ede  |  Toen en Nu

In Ede is nog één hogeschool gevestigd, maar dat waren er ooit twee. Meer over het Edese onderwijs via [ deze ingang ].


Felua - Christelijke Hogeschool | verhuisd

In 1952 opende de Stichting Christelijke Kweekschool op de Veluwe in Ede. Het was een parallelopleiding van de kweekschool in Utrecht. De lessen werden bij de start gegeven in de consistorie van de Christelijk Gereformeerde Kerk en gebouw Rehoboth aan de Driehoek. De school wordt pas zelfstandig als vanaf 1985 subsidie toegekend wordt. In 1961 verhuist de Christelijke Kweekschool naar de voormalige landbouwhuishoudschool aan de Brouwerstraat. Die wordt al snel te klein, dus er wordt een nieuwe school gebouwd aan de Prins Bernhardlaan. Deze wordt in 1969 in gebruik genomen onder de naam Christelijke Pedagogische Academie Felua, naar de oudst bekende schrijfwijze van de Veluwe. Nu zit op deze locatie het Marnix (Junior) College. De school maakt nu deel uit van de CHE aan de Zandlaan. Voor meer informatie: [ indebuurt |  2021 ]

TOEN: jaren '80. De CHE is nu gevestigd aan de Zandlaan.

NU: 2020. Nu Junior College van het Marnix College.

Locatie aan de Prins Bernardlaan. Nu Marnix College.

Huidige locatie in Ede-Zuid. Naam is nu: Chr. Hogeschool Ede.


Hogere Landbouwschool | verdwenen uit Ede

De Christelijke HLS wilde een opleidingsinstituut zijn voor toekomstige boeren, die naast een gedegen op de praktijk gerichte vakopleiding, een brede algemene ontwikkeling wensten. Niet alleen intellectuele en praktische training, maar ook een doelbewuste maatschappelijke vorming. In september 1958 telde het internaat twintig bewoners. Als vooropleiding stelde men het diploma mulo-B of drie jarige hbs vereist, plus een jaar praktijkervaring. Er kwam al snel een lerarenopleiding bij. Er werd van allerlei gebouwen gebruik gemaakt voor het huisvesten van de studenten, zoals Villa Ingenetta, Huize Kernhem, Huis Berg en Dal aan de Stationsweg, Mon Désir en de Biesterbos. Op De Hindekamp was een schoolboerderij in gebruik. In 1960 was in het schoolgebouw in het Beatrixpark de eerste diploma-uitreiking. In 1968 is de opleiding verhuisd naar Dronten. Je meest meer over de CHLS in een uitgebreid artikel in de [ Zandloper van februari 2013 ].


Ik sprak begin 2023 Hans Vissers, die door de verhuizing van de CHLS zelf ook als tiener moest verhuizen: "In 1964 zijn we weer vertrokken naar Weesp, waar mijn ouders(bijna) de rest van hun leven hebben gewoond. De reden voor deze nieuwe verhuizing was het feit dat de landbouwschool het voornemen had om te verhuizen naar Dronten, omdat ze in Ede tegen hun grenzen aanliepen. Het internaat aan de bosrandweg werd te klein en er was te weinig ruimte voor uitbreiding van de gronden. Stallen en grond lagen aanvankelijk in de enclave Hindekamp, maar begin jaren zestig kwam daar wat hectares bij waar nu de wildkansel is gesitueerd. April 1963 werd er voor het voltallige personeel een excursie georganiseerd naar de plaats waar de nieuwe school zou moeten komen.  Het was die dag heel slecht weer en de polder bestond toen nog voornamelijk uit modder. Ik weet nog dat met name mijn moeder er niet aan moest denken dat ze weer terug moest naar de natte klei. Dronten werd voor ons een no-go area. En dus moest mijn vader nieuw werk gaan zoeken. Dat vond hij in Weesp." Hans Vissers heeft veel later weer jaren in Ede gewoond en woont nu in Bennekom.


TOEN: circa 1960. Hier aan de Prins Bernhardlaan/Irenelaan is gestart in 1958. Sinds 1961 zat hier (tot 1975) ook het Streeklyceum. In 1968 verdween hier de CHLS. Ik heb hier zelf 1 jaar les gehad. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Hier is een woonwijk gekomen.

TOEN: circa 1974. Prins Bernhardlaan. In het gebouw zat toen alleen nog het Streeklyceum. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Hier is een woonwijk gekomen.