Kasteel Nergena | verdwenen plekken

Nergena is een voormalig kasteel te Bennekom. Het wordt al in 1340 genoemd en vormde waarschijnlijk met de eveneens voormalige kastelen Harselo en Tarthorst een verdedigingslinie tegen het Sticht Utrecht. Aan het einde van de vijftiende eeuw was het kasteel in bezit van het geslacht Van Salland. Het vererfde vervolgens op de geslachten Van Wees en Van Balveren, om vervolgens in 1663 verkocht te worden aan Lubbert van Eck. Zijn nazaten bleven tot 1810 eigenaar, waarna het in het bezit kwam van de Edese burgemeester Theodorus Prins. Die liet het gebouw nog voor 1830 slopen. Het huis Nergena lag aan de Langesteeg in Bennekom. In het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom bevindt zich nog een haardplaat uit het huis. Bron: Wikipedia.


Nergena | 1874 versus nu

Klik op de kaart om het gebied nader te bekijken. In 1874 was het kasteel al afgebroken. Het lag op de plek van Klein-Nergena, een groot herenhuis dat nu ook alweer is verdwenen. Bron: Esri.


Het oude Nergena

In de loop van de vijftiende eeuw is het ‘oude’ kasteel Nergena verwoest. De term ‘kasteel’ is waarschijnlijk overdreven; ‘versterkt huis’ is waarschijnlijk een betere benaming. De haardplaat uit dit kasteel is nog aanwezig in het Bennekomse Kijk- en Luistermuseum. Later is op deze plek het herenhuis Nergena gebouwd. Het landgoed was aan het einde van de vijftiende eeuw in bezit van het geslacht Van Sallandt. Bron: Collectie Gelderland.

Deze boerderij bevindt zich ongeveer op de plek van het oude Nergena en op de plek van het oude herenhuis, dat Klein-Nergena werd genoemd. Op deze plek is daarna weer deze boerderij gebouwd. De landerijen erachter kijken uit richting Wageningen.


Het nieuwe Nergena

In 1952 is langs de huidige Mansholtlaan/ Dreeslaan in de stijl van dit huis begonnen met de bouw van een nieuw gebouw voor het toenmalige Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Landbouwgewassen. Architect Mart Bolten, assistent van rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff, ontwierp het complex. Het hoofdgebouw en bijgebouwen zijn enigszins in de stijl van het oude huis opgetrokken, en gelegen ronde de oude ‘Grote vijver’ van Nergena. In 1954 werd het gebouw betrokken, inmiddels is dit gebouw in gebruik door een administratiekantoor.

Deze zonnewijzer is nog afkomstig van het vroegere kasteel.