Bennekom | dorp in de gemeente Ede

Bennekom is een dorp in de gemeente Ede, en zelf een voormalige gemeente. Op 1 januari 2021 telde het dorp 15.270 inwoners. De plaats ligt op de grens van de zuidwestelijke Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei. Bennekom bestaat uit 4 buurten, met in het noordwesten 'De Halderbrink', ten noordoosten 'De Laar', ten zuidoosten ligt 'Bennekom-zuidoost, en ten zuidwesten ligt de buurt 'Boekelo.' In het noorden ligt Bennekom zo'n 500 tot 750 meter van de bebouwde kom van Ede af. Alleen de Rijksweg 12, een sportcomplex, de gebieden rondom het kasteel Hoekelum en de woonplaats Hoekelum maken dat de twee plaatsen niet tegen elkaar aan liggen. In het zuidoosten grenst Bennekom echter aan Wageningen-Hoog en ligt het een paar honderd meter van de bebouwde kom van Wageningen af. De oostelijke rand van de bebouwde kom wordt grotendeels gevormd door de Selterskampweg. Bron: Wikipedia.


Het centrum


Langs de Edeseweg


Het Bart van Elstplantsoen

Het plantsoen is ontworpen door architectenbureau Bleeker Nauta. Ieder jaar in maart (deze foto's: 22 maart 2022), bloeien de prunussen (prunus yedoënsis) hier uitbundig. Op 4 mei vindt hier de dodenherdenking plaats. Meer over de park en het ontwerp: http://www.bleekernauta.nl/bart-van-elstplantsoen-bennekom 


Kijk & Luister Museum | Kerkstraat


Terrein van het voormalige Streekziekenhuis

Op 4 juli 1957 werd in Bennekom het Streekziekenhuis geopend door Prins Bernard. In 1987 fuseerde het met het Julianaziekenhuis uit Ede en het Pieter Pauwziekenhuis uit Wageningen. In het jaar 2000 werd in Ede het Ziekenhuis Gelderse Vallei geopend. Op de plek van het ziekenhuis verrezen zorginstellingen en woonflats.


Landgoed Hoekelum | Bennekomseweg

In deze website zijn diverse pagina's gewijd aan het Landgoed Hoekelum: [ Onderdeel Mooi Ede ], [ Landgoederen]  en [ Toen en Nu ].