Concordiamolen  |  Musea in Ede

Info: Geheel gerenoveerde stellingmolen aan de Molenstraat, pal tegen het centrum aan. Geopend op maandag en zaterdag van 10.00-16.00 uur. Toegang gratis. Adres: Accesweg 2   6712 CZ Ede | Telefoon: 0318-419614. Meer over de molen bij 'Mooi in Ede'. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.

English: Completely renovated tower mill on the Molenstraat, right next to the center. Open on Mondays and Saturdays from 10 a.m. to 4 p.m. Free access. Address: Accessweg 2   6712 CZ Ede | Phone: 0318-419614. More about the mill at 'Mooi in Ede'. All photos: (c) Allard Bijlsma.


De molen werd in 1865 gebouwd op ongeveer dezelfde plaats waar een in dat jaar gesloopte standerdmolen had gestaan. Al in 1607 moet hier een molen gestaan hebben. De molen werd tegen de bestaande rosmolen gebouwd, waarvan de contouren nog te zien zijn op de molenromp. Het dak van de rosmolen werd later verhoogd. Het rosmolenwiel van deze rosmolen lag op de hooizolder van de hallehuisschuur en ligt nu in de molen. In 1911 werd aan de noordwestzijde de maalschuur gebouwd. Hierin werd een door een dieselmotor aangedreven maalstoel geplaatst. In 1868 werd de familie Van de Craats eigenaar van de molen, die tot januari 1999 eigenaar bleef. Daarna kwam de molen in handen van de gemeente Ede. In 1962 werden de wieken van de molen gehaald en werd in dat jaar de hoge graansilo gebouwd. Ook de stelling verdween. De molen stond ingebouwd door silo's van het nu gesloten veevoederbedrijf en verkeerde in een zeer slechte toestand door verwaarlozing van de rieten kap. Op 30 augustus 2005 werd in een persbericht van de gemeente Ede het plan voor het behoud van de molen, de molenaarswoning, de maalderij, de molenombouw en de daarbij behorende schuur bekendgemaakt. Daarnaast zijn er op het terrein 33 appartementen met een ondergrondse parkeergarage en 28 eengezinswoningen gebouwd. Bron: Wikipedia.


Voor alle technische gegevens van de molen, zie de [ molendatabse ].