Kinderboerderijen in Ede  |  sport en ontspanning

Ede kent twee plekken met een kinderboerderij: De Proosdij en De Oude Hofstede. Beide plekken zijn gesitueerd in en rond een historische boerderij. De dieren op beide kinderboerderijen worden verzorgd door cliënten van 's Heerenloo. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Kinderboerderij De Proosdij

Boerderij De Proosdij was vroeger onderdeel van de buurt Veldhuizen. Je verliet Ede via de Molenstraat en westelijk daarvan kwam je in een boerengemeenschap. In de jaren '70 is vanaf hier de wijk Veldhuizen gebouwd en dat is nu een onderdeel van de stad Ede. Op deze plek werken cliënten van 's Heeren Loo. Er is een theeschenkerij en er zijn zelfgemaakte producten te koop. En natuurlijk lopen er heel veel dieren rond.Kinderboerderij De Oude Hofstede

Toen deze boerderij in 1879 gebouwd werd, lag hij midden in het boerenland tussen Ede en Bennekom. Ede-Zuid bestond nog niet, er was alleen wat bebouwing bij het station, er was de buurtschap Manen en verder veel verspreide boerderijen waarvan dit er een was. In de jaren '80 kwam hier de woonwijk Maandereng en werd de gemeente de eigenaar van de boerderij. In en rond de boerderij vind je allerlei soorten dieren. Er is een speeltuin en een waterspeelsysteem.