Airborne-landingen  |  jaarlijkse activiteit

Ieder jaar op de 3e zaterdag van de maand september, landen er op de Ginkelse Heide enkele honderden militaire parachutisten. Dit ter herinnering aan de landingen in 1944 rond Operatie Market Garden. Er zijn shifts in de ochtend en in de middag. Het al dan niet doorgaan is afhankelijk van het weer (mist/ wind) op die dag. Rondom de heide staan dan foodtrucks, marktkramen en tijdelijke toiletten. Normaal trekt de dag 30-50.000 bezoekers. In 2020 zijn de landingen niet doorgegaan. In 2021 waren er eenmalig 15.000 toeschouwers.  Wil je meer weten over het 'tracken' van de Herculesvliegtuigen tijdens de operatie, kijk dan [ hier ]. Zie ook bij [ Geschiedenis - 18-sep-1944 ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Op zaterdag 16 september 2023 maakte ik een uitgebreid filmpje van zo'n 9 minuten van de droppingen op de Ginkelse Heide. In het filmpje neem ik je mee vanaf station Ede-Wageningen naar de heide, bekijken we de droppingen en keren met de bus weer terug op het station. Nooit deze airborne-luchtlandingen gezien? Kom dan volgend jaar ook eens kijken: https://www.airborne-herdenkingen.nl/en/airborne-commemoration-ede/

 

Naar mijn filmpje uit 2023 op YouTube: https://youtu.be/595FV1ZCyAU 


Gesprongen wordt vooral uit Lockheed Hercules vliegtuigen en met verschillende typen parachutes. Wit = Pools.

Na de ochtend-shifts is er een herdenking bij de Zuid-Ginkel, met toespraken van de burgemeester en van defensie-officieren.

Binnen het kader landen de parachutisten. Bij (1) vindt na afloop de herdenking plaats.

Onderste rij: de editie van september 2021.