1944 | 18 september | airbornelandingen

In dit onderdeel aandacht voor onderwerpen die met de geschiedenis van de periode van de tweede wereldoorlog (1940-1945) te maken hebben. In diverse musea wordt aandacht besteed aan Ede tijdens de WO II: [ naar overzicht musea ]. Zie ook bij [ Airborne-landingen - jaarlijkse activiteit ]. Alle recente foto's (c) Allard Bijlsma.


Landingszone Slag om Arnhem | 1944

Op zondagmiddag 17 september komen 700 man met uitrusting per parachute of zweefvliegtuig zonder veel problemen naar beneden op de Wolfhezer heide. Volgens plan nemen verschillende compagnieën posities in rond de ‘dropzone’ op de Ginkelse heide. Op 18 september om 15.00 uur springen bijna 2000 parachutisten, aangevoerd in 121 Dakota’s, boven de Ginkelse heide uit hun toestellen. Op de heide wordt druk gevochten en grote delen staan in brand. Helaas zal geen enkele op de Ginkelse heide gelande militair het doel van zijn missie, de Rijnbrug in Arnhem, bereiken. Op 25 september trekken de laatste troepen zich bij Oosterbeek terug, over de Nederrijn, richting het zuiden. De Slag om Arnhem is mislukt.


Airbornelandingen | video

Op zaterdag 16 september 2023 maakte ik een uitgebreid filmpje van zo'n 9 minuten van de droppingen op de Ginkelse Heide. In het filmpje neem ik je mee vanaf station Ede-Wageningen naar de heide, bekijken we de droppingen en keren met de bus weer terug op het station. Nooit deze airborne-luchtlandingen gezien? Kom dan volgend jaar ook eens kijken: https://www.airborne-herdenkingen.nl/en/airborne-commemoration-ede/

 

Naar mijn filmpje uit 2023 op YouTube: https://youtu.be/595FV1ZCyAU 


Herdenkingen | Zuid-Ginkel