Vliegtuigen spotten boven Ede

Misschien is het je op een mooie zonnige dag wel eens opgevallen: om de vijf minuten komt er met veel kabaal een vliegtuig vanuit het noordwesten richting het zuidoosten overvliegen. Ede ligt namelijk exact op de opstijgroute vanaf Schiphol, voor alle vliegtuigen die naar Zuidoost-Europa en Azie vliegen. Heb je je wel eens afgevraagd waar die vliegtuigen naartoe gaan of wat voor type vliegtuig het hier betreft?  Vliegtuigen met propellors maken bijvoorbeeld meer kabaal dan vliegtuigen met straalmotoren. Dat is allemaal heel eenvoudig ter plekke te checken met de juiste app: Flightradar (op te halen in je app-shop op telefoon of tablet) of te bekijken via een browser: www.flightradar24.com Je kunt de app standaard gratis gebruiken. Voor een klein bedrag kun je extra functies ontsluiten, maar nodig is dat niet. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


  • Surf naar het adres www.flightradar24.com of start de app en bekijk de kaart. Alle gele vliegtuigjes zijn vliegtuigen die op dat moment daadwerkelijk in de lucht zijn en zich ook op die plek bevinden.
  • Zoom in op Ede. Dat doe je met de muis, je vingers of met het centreericoontje (driehoekpijltje).
  • Kijk of er vliegtuigen uit de richting van Schiphol aankomen. Klik er één aan die bijna bij Ede is. Je krijgt nu informatie te zien bij dit vliegtuig: Waar hij is vertrokken
    • Waar hij naartoe onderweg is
    • Hoe hoog hij vliegt en of hij daalt of stijgt (dat is meestal het geval als hij van Schiphol komt)
    • Probeer eens wat opties uit: route opvragen of vliegen met uitzicht (3D-view) zodat je ziet waar je overheen vliegt.

Op deze manier kun je voor elk vliegtuig dat je over ziet komen, zien waar hij naartoe gaat, wat de maatschappij is, welke type toestel het is, hoe hoog hij vliegt en veel meer.


Opstijgend vliegtuig

Dit vliegtuig komt van Schiphol en gaat naar Dusseldorf 

Type, bestemming ...

Dit vliegtuig zal over 2 uur en 37 minuten gaan aankomen in Athene

Overvliegend vliegtuig

Dit vliegtuig komt op grotere hoogte over en is onderweg van Londen naar Krakow (vol met jonge Britten die een weekeindje gaan 'drinken' in Polen).


Zweefvliegtuigen

Grappig om te zien: drie zweefvliegtuigen ter hoogte van vliegveld Terlet. Bij mooi weer en veel zon, zie je er soms wel vijftien.

Airborne demo-vliegtuig

Tip voor de zaterdag van de airborne-landingen: hier zie je (kaart rechts-linksboven) de route (grijze lijn) van het (grappige-zie foto) vliegtuig dat het afgelopen jaar door de week rondjes over de Ginkelse Heide maakte en van waaruit parachutisten oefenden.

Op zaterdag 18 september 2021 werden van hier uit demonstratiesprongen gedaan (zie foto rechts), voorafgaande aan de echte droppings. Onderwijl zie je (kaart rechts-onderaan) bij Beuningen al de 7 Lockheed Hercules-vliegtuigen aankomen voor de echte droppings. 

Airborne demo


De echte droppings | 2021 

 

De gele lijn geeft de route (kaart links) aan die een Lockheed Hercules van de US Air Force heeft gemaakt tijden de droppings boven de Ginkelse Heide op 18 september 2021. Te zien is dat hij is vertrokken én weer is teruggekeerd op vliegveld Eindhoven.

De bovenste vier parachutisten komen uit dit US-vliegtuig (te zien aan het type parachute).

Witte parachutes (bovenste rij)? Dan zijn het Polen.

Ronde grijze parachutes? Dan zijn het Nederlanders, Britten of Italianen ...