Home » Thema's » Duurzaamheid » Energietransitie

Energietransitie  |  Duurzaamheid

Op diverse plekken in de gemeente Ede zijn initiatieven te vinden rond zonne- en windenergie. Enkele daarvan heb ik opgenomen in deze rubriek.
Missen er projecten? Geef ze door via dit [ formulier ]. Commerciële projecten worden uitgenodigd [ sponsor ] te worden.


Toekomstvisie gemeente Ede

Serie video's van de gemeente Ede, waarin het een visie geeft op duurzaamheid


Windpark Maandereng

Sinds 2015 staan er twee windmolens naast de A12. Ter hoogte van Ede wekt de wind ieder jaar ruim elf miljoen kilowattuur op waar duizenden gezinnen in Nederland gebruik van kunnen maken. Dit windpark heeft zijn naam te danken aan het nabijgelegen knooppunt Maanderbroek. Naast de windmolens vind je het bedrijventerrein BT A12 waar meerdere bedrijven dankzij hun zonnepanelen voor nog meer groene energie zorgen.


Zonnepanelen | op dak brandweerkazerne

Op de brandweerkazerne in Ede zijn in 2016 454 zonnepanelen geplaatst. De komst van het pv-systeem was een initiatief van de burgercoöperatie ValleiEnergie. De jaarproductie is 91.000 kilowattuur.

Het gaat om Duitse zonnepanelen die uitgerust zijn met power optimizers van SolarEdge. Nieuwkerk Consultancy adviseert, ontwerpt, levert en installeert de zonnepanelen en verzorgt de komende 15 jaar het onderhoud.

Bewoners konden inschrijven op de afname van de geleverde energie.


Zonnepanelen | op dak bedrijven | Plantion

Op het gebouw van Plantion liggen maar liefst 18.500 zonnepanelen. Bekijk één van de twee informatievideo's voor meer informatie.

 

 

In de video's zie je het verhaal van de uitvoerders van dit project.


Zonnepanelen | op daken van huizen

De meeste zonnepanelen in Ede liggen gewoon bij particulieren op het dak. Het aantal panelen is de laatste jaren explosief gegroeid. Fiets eens rond en je ziet waar ze liggen. De meeste mensen hebben er tussen de 8-14 stuks geplaatst. Links en rechts zie je voorbeelden aan de Arthur van Schendellaan (Componistenbuurt) en hieronder in de Kolkakkerbuurt.


De toekomst | aardwarmte

Het Ministerie van Economische Zaken verleent MPD Groene Energie de opsporingsvergunning voor proefboringen naar aardwarmte in de gemeente Ede.

Zie ook bij [ Warmtebedrijf Ede ].

Aardwarmte is een duurzame warmtebron die binnen vier jaar aangesloten kan worden op het gerealiseerde Slim Groen Warmtenet in Ede. De locaties van deze proefboringen worden in samenspraak met de gemeente bepaald. Bij succesvolle boringen sluit Warmtebedrijf Ede de warmte aan op het inmiddels gerealiseerde Slim Groen Warmtenet.