69. Planken Wambuis  | Mooi rond Ede

Planken Wambuis is een prachtig gebied met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en opwaaiende zandvlaktes. Hier loop je (vroeg in de ochtend) altijd een edelhert, wild zwijn, paard, das, koe of ree tegen het lijf. Het gebied is sinds 1980 eigendom (half sinds 1974) van en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Binnen dit gebied liggen zeer oude stukjes natuur. Het gebied wordt in literatuur vanaf de 16e eeuw al genoemd. Een deel is niet toegankelijk voor publiek. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Het natuurgebied

Planken Wambuis is cultuurhistorisch van grote waarde vanwege de aanwezigheid van grafheuvels, sporen van vroeg landbouwkundig gebruik en overblijfselen uit de landgoedtijd (tot 1974). De 7 grafheuvels liggen in het Mosselse Veld, in het Nieuwe Reemsterveld en in het Reeënbos. De Mossel en Nieuw Reemst zijn oude landbouwenclaves. Het landschap bestaat uit 1100 ha heidebebossingen en stuifzand, 430 ha heide, 180 ha stuifzand en 200 ha gras- en bouwland. 

Parkeerterrein aan de N224

Kunstwerk van Adri Verhoeven

Komend vanaf de Kreelseweg

Fietsknooppunt 63

Schapenwasput

Wildrooster in fietspad nabij De Mossel

Droogte-onderzoek


Uitkijkplekken

Uitkijkhoogte Planken Wambuisweg

Uitkijktoren Valenberg


Gedenksteen bommenwerper WO II

Op zondag 23 september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, maken acht jonge bemanningsleden van een Britse Stirling bommenwerper een bevoorradingsvlucht. Met meer dan 100 vliegtuigen van andere squadrons droppen zij wapens, munitie, voedsel en medicamenten voor de Britse luchtlandingstroepen bij Oosterbeek. Het toestel van de acht mannen wordt geraakt door Duits luchtafweergeschut en stort met brandende motor neer bij Planken Wambuis. Staartschutter Wood en Air Despatcher Badham zijn de enige overlevenden. Aan te lopen vanaf het parkeerterrein bij restaurant Planken Wambuis. Bron: bezoek-ede.nl. 


Restaurant Planken Wambuis

Voor veel mensen is het parkeerterrein aan de N224 start- en eindpunt van een wandeling door het gebied. In dit oude restaurant kun je heerlijk lunchen en eten. Deze plek is al eeuwen een pleisterplaats. [ website van het restaurant ].