De Indische Buurt | wijken van Ede

In deze buurt zijn straten vernoemd naar bekende eilanden binnen het land Indonesië. In 1949 heeft Nederland de kolonie Nederlands-Indië, overgegeven aan de Indonesische regering. In de buurt was altijd één straat vernoemd naar een Moluks eiland: Ambonlaan. In 2022 komt daar een tweede bij: Ceramstraat. Oudere Edenaren zullen de naam Billiton nog wel kennen, het mijnbouwbedrijf. Kijk (hieronder) bij de Billitonlaan. Zoek je de betekenis bij een Edese straatnaam? Kijk dan [ hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Ceramstraat | 2023

In 2023 heeft de Indische Buurt er een (kleine) nieuwe straat bij gekregen, de Ceramstraat. Ceram is een eiland binnen de Molukken, dat sinds 1949 deel uitmaakt van het land Indonesië. In dat jaar kwamen veel Molukkers naar Nederland en die hopen nog steeds op een eigen 'vrij Molukken':  Republik Maluku Selatan.

 

Tot de Zuid-Molukken behoren eilanden als Buru, Ambon en Ceram. Ceram is het grootste eiland van de Zuid-Molukken. In de Indische Buurt zijn ook straten naar eilanden buiten de Molukken vernoemd: Sumatra, Java, Soemba, Timor, Bali, Lombok, Flores, Madoera, Billiton en Borneo.

Bij de foto's van oktober 2021: hier komt de nieuwe weg, met een reeks nieuwe huizen. Gezien vanaf het Soembaplein en de Soembalaan.

Mei 2022 | het terrein ligt braak.

Oktober 2022 wordt er hard gebouwd hier, maar de naam die hier staat, is Soembahof, zoals ook een naastliggend complex al heet. Als dat maar geen verwarring oplevert met het ook nieuwe wijkje Somahof. De gemeente heeft het over een nieuwe Ceramstraat hier.

April 2023 | de woningen schieten uit de grond (vanaf Veenderweg).

Juli 2023 | de stijgers zijn weg (vanaf Soembaplein).


Op bezoek op het eiland Ceram

In november 2021 had ik contact met Anna Titawanno, die woont op Ceram, in het dorpje Piru. Na omzwervingen over de hele wereld, is ze weer terug in het geboortedorp van haar ouders. Haar huis staat aan zee (Baai van Piru) en rondom staan de ananassen, sagopalmen en bananenbomen. De kampongkippen voorzien de familie elke dag van verse eieren.

Op de foto, die Anna (c) mij in november 2021 stuurde, zie je hoe weelderig de omgeving van haar huis er uit ziet.

Via de video op YouTube kun je een korte vlucht maken vanaf het eiland Ambon, naar Ceram.


Herkomst van de naam 'Billiton'laan

Billiton is een wat minder bekend eiland in Indonesië. De naam is synoniem geworden met het Nederlandse mijnbedrijf Billiton, dat tot 1957 op dit eiland tinerts opgroef. Een groot deel van het landschap is hierdoor vernietigd en vergiftigd. Het bedrijf mijnde later ook bauxiet in Suriname.

Ik ben er eens (virtueel) overheen gevlogen. Het filmpje staat op YouTube en kun je ook hiernaast opstarten.