Wijk de Rietkampen  |  stadsontwikkeling 1980-2000

De wijk Rietkampen is volgroeid en er vinden geen bouwactiviteiten meer plaats. Deze wijk kent zijn ontstaan in de periode 1980-2000. De wijk is voorzien van prachtige kunstobjecten en parkjes, volgens de land art-tradities ontworpen. Hierbij wordt de ruimte gezien als een kunstobject. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Nieuwbouw

Deze wijk bestaat uit vier buurten: De Dreven, De Parken, De Singels en De States. De wijk stamt uit het begin van de jaren '90. De straatnamen in deze wijk refereren aan bekende Nederlandse en buitenlandse politici. Aan de rand van de wijk ligt het ziekenhuis van Ede en de Van Steenbergenvijver. De wijk wordt doorsneden door de Laan der Verenigde Naties met de kenmerkende rotondes.

Zie in de straatnamenindex de achtergrond bij elke straat in deze wijk.

De straatnamen in deze wijk hebben allemaal een relatie met belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis. Ik heb er een Filippine-puzzel bij gemaakt. Kijk welke personen je kent.


De Van Steenbergenvijver. 

De vijver was er eerder dan d wijk en heette vroeger: Stroombergvijver, naar de hier vroeger vlakbij gelegen slachterij. De vijver speelt een belangrijke rol in de afwatering van de wijk. Er ligt een retentiebekken aan.


De historische Maanderbuurtweg

De Maanderbuurtweg liep vroeger vanaf Veenendaal helemaal tot aan het centrum van Ede (via de Maanderweg). Door de aanleg van knooppunt Maanderbroek en de wijk Rietkampen, is daar weinig meer van te zien. In de wijk Rietkampen is de weg nog terug te vinden door de iets verhoogde zandrug, waar deze boerderijen op liggen.


Atriumstede | Rietkampen

De Atriumstede is te vinden aan de Dubčeksingel. Het ligt pal tegen het winkelcentrum de Stadspoort aan.


Wijngaard Zuid-Veluwe | Rietkampen

Boven op de geluidswal langs de A12 is een wijngaard te vinden, die eigen Edese wijnen produceert. Zie: https://zuid-veluwewijn.nl/ Op de geluidswal kun je ook wandelen. Aan de kop van de geluidswal zit bioscoop Pathé.


Kunstwerk 'Day and night' | Jaroslav Broz

Een kunstwerk uit 1995. Vormt één van de mooiste plekjes in Ede, in combinatie met de bomenrijen. Nabij de Erasmusstate. Zie bij land art voor alle mooie voorbeelden hiervan in de wijk.


Winkelcentrum Stadspoort | zijde Rietkampen

Aan deze zijde van de Stadspoort is onder meer een Jumbo-supermarkt te vinden.  Via een traverse is de overzijde aan de kant van de wijk Maandereng te bereiken.