Kleefseweg en -hoek | Toen en Nu  |  Centrum-Noord

Tot in de jaren '70 van de vorige eeuw, liep vanaf de Bunschoterweg, er een weg naar het oosten, met de naam Kleefseweg. Door de aanleg van de Raadhuisstraat werd deze weg onthoofd en daarna zijn ook alle huizen langs deze weg afgebroken. Op deze plek ligt nu de weg en appartementencomplex Lange Akkers, aan de N224-kant van de Raadhuisstraat en het appartementencomplex met de naam Kleefsehoek aan de centrumkant. Niets herinnert er meer aan deze weg. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


TOEN: rond 1965. Gezien vanaf de N224. Hoek met de Kreelseweg. In deze woning woonde de familie van Dijk. Bron: edestad.nl.

NU: 2021. Appartementencomplex de Lange Akkers, pal tegen de N224 aan. 


Bij de kaart: locatie van de Lange Akkers, waar de Kleefseweg en Kreelseweg samen kwamen.

Bij de kaart: locatie van de Kleefsehoek, waar de Kleefseweg aansloot op de Bunschoterweg en Bergstraat.


TOEN: 1964. Op de achtergrond de tin- en loodsmelterij van de gebroeders Hanstede. Met paard, mevrouw van Zoelen. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 1970. Het witte huis rechts staat op de Kleefseweg. Op de achtergrond de Bunschoterweg. Gezien vanaf de Bergstraat. Links is de Driehoek. De huizen op het grasveld zijn in 1969 al gesloopt. De rest volgde later. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 1976. Links zie je het net aangelegde nieuwe stuk van de Molenstraat, gezien vanaf de Arthur van Schendellaan. Rechts staat het huis van van Zoelen aan de Kleefseweg 5. Dit huis is op 19 december 1977 gesloopt. Op de achtergrond rechts, de Bunschoterweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: 1981. Links zie je het net aangelegde nieuwe stuk van de Molenstraat, gezien vanaf de Arthur van Schendellaan. Rechts staat het bordje 'Kleefseweg' er nog, terwijl alle huizen daar dan al worden of zijn afgebroken. Verderop de Bunschoterweg, waar (rechts) de eerste nieuwbouw verschijnt. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: circa 1960. Zogenaamde 'armenhuizen' aan de Kleefseweg. In de verte de hoek met Op den Berg. Afgebroken in 1972. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Appartementencomplex Kleefsehoek, parallel aan de Bunschoterweg. Hier liep vroeger de Kleefseweg.

NU: 2021. Appartementencomplex de Kleefsehoek, gezien vanuit de Bunschoterweg.