Bunschoterweg en -pad | Toen en Nu  |  Centrum-Noord

Van de oude bebouwing van de Bunschoterweg is niets meer over. De weg begon vroeger bij de Bergstraat, maar tegenwoordig is het een zijweg van de doorgetrokken Molenstraat. Tot 1970 was het Bunschoterpad een smal pad, gelegen tussen Kreelseweg en de Kleefseweg. Beide wegen zijn door de aanleg van de Raadhuisstraat verdwenen. Een deel van het begin van de Kreelseweg is nu bevorderd tot Bunschoterpad. De loop van de Kreelseweg is nog te herkennen aan een rijtje oude eiken, die tot in de tuin van de nieuwe huizen hier lopen. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Bunschoterweg

TOEN: circa 1939. Allemaal rond 1967 afgebroken. Bron: Historisch Museum Ede.

TOEN: 1959. Lijndienst 62 van de NMB. Bron: EdeStad.

TOEN: 1967. Links een schuur van dhr. Koetsier, die ooit de eerste vuilnisophaaldienst in Ede organiseerde. Bron: EdeStad.

NU: 2021. Doe geen moeite iets van het verleden hier terug te herkennen.

TOEN: 1970. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Hier vind je nu het Bunschoterplein en alleen maar nieuwbouw. Geen enkel oud huis is gespaard gebleven. 


Bunschoterpad

TOEN: 1960. Rechts het huis van de weduwe Janssen aan het oude Bunschoterpad vóór de sloop. Deze huizen werden in maart 1972 afgebroken. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Het huidige Bunschoterpad. De bomenrij geeft de loop aan van de vroegere Kreelseweg.

TOEN: 1964. Duidelijk is te zien dat het ook echt een pad was. De houten huizen verderop staan aan de Kleefseweg en zijn in 1972 afgebroken. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. De vroegere Kreelseweg, die nu als naam Bunschoterpad heeft gekregen. Gezien vanaf de Bospoort. Het vroegere Bunschoterpad liep iets zuidelijker. Dat stuk heet nu: Verlengde Amsterdamseweg.