Winkelcentra buiten het centrum  |  Toen en nu 

In het centrum vind je de meest winkels, maar rondom het centrum zijn nog veel andere winkelcentra te vinden. De belangrijkste zijn: Bellestein, Stadspoort en Parkweide. In diverse wijken zijn nog kleinere winkelcentra overgebleven, maar vaak zonder supermarkt. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Berko | nu: AH XL

De Berko was een groot overdekt winkelcentrum aan de Keesomstraat. Op 30 januari 1978 brandde de Berko volledig af. Later kwam op deze plek een Maxis (tot 2002), tot 2008 een C1000 en weer daarna een AH XL, die daar nog steeds zit. Binnen de AH XL zijn ook een kleine C&A, een Gall&Gall en een Etos drogisterij aanwezig. 

TOEN: circa 1978. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021

TOEN: circa 1978. De Berko had een zeer groot assortiment. Bron: Gemeentearchief Ede.


Winkelcentrum Bellestein | Veldhuizen

Dit winkelcentrum is pas gebouwd, toen de Steinenbuurt al lang gebouwd was. De bewoners hebben lang moeten wachten voordat ze een winkelcentrum in hun buurt kregen. Door het verdwijnen van het winkelcentrum De Lindenhorst, is de Bellestein nu voor een groter deel van Veldhuizen hét winkelcentrum. De rest maakt gebruik van het veel later gebouwde Parkweide.

TOEN: 1972. Bron: SERC. Rechts het gebouw van Victoria Vesta.

NU: 2021.

TOEN: 1979.   Bouw van het winkelcentrum. Bron: Collectie Gelderland.

NU: 2021.


Winkelcentrum De Stadspoort | Maandereng/ Rietkampen

Dit winkelcentrum hangt als het ware tussen twee wijken in: de Maandereng en de Rietkampen, zodat die daar beide gebruik van kunnen maken. In de Maandereng is lang een noodwinkelcentrum geweest. Toen de Rietkampen werd ontwikkeld, was de Stadspoort al gereed.

TOEN: 1994.  De Stadspoort in aanbouw. Bron: G. van Putten (3x).

NU: 2021