Kennis en innovatie   |  Werkgelegenheid

De laatste jaren begint Ede, mede door de ontwikkeling in het World Food Center, een steeds belangrijkere rol te krijgen binnen de 'Food-kennis'. Maar er zitten meer onderzoeksbedrijven in Ede. Ook aandacht voor een paar van deze bedrijven binnen Ede. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma. 


KENNIS

NIZO

NIZO food research is de huidige naam van het oorspronkelijke Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek. Dit instituut werd als stichting opgericht door de Nederlandse zuivelcoöperaties in 1948. Aangezien de vele overwegend kleine Nederlandse coöperatieve zuivelindustrieën niet de beschikking hadden over R&D-faciliteiten, werd dit ondergebracht bij een gezamenlijk instituut, het NIZO. Het instituut was aanvankelijk gevestigd in Hoorn (Noord-Holland), maar verhuisde in 1953 naar Ede, waar een laboratorium werd gesticht op een deel van het landgoed Kernhem. In 2003 werd de stichting NIZO een bedrijf.


MARIN

MARIN, het Maritiem Research Instituut Nederland, is een van de grootste instituten ter wereld voor onderzoek naar hydrodynamica en maritieme technologie door middel van simulaties, modeltesten, ware-groottemetingen en training. MARIN richt zich hierbij op de scheepsbouw, scheepvaart, offshore-industrie en overheden. De belangrijkste klanten zijn werven en reders, ontwerp- en classificatiebureaus, producenten in de olie- en LNG-industrie en marines. MARIN heeft in Nederland de status van Groot Technologisch Instituut. Ruim 85% van de omzet wordt gerealiseerd door commerciële projecten voor de internationale maritieme industrie. De overige 15% komt voort uit wetenschappelijk onderzoek.

Bovenstaande (binnen)foto's heb ik gemaakt in de hoofdvestiging van Marin in Wageningen, op 8 november 2014

INNOVATIE

World Food Center Bananenkas


Op het terrein van het World Food Center illustreert de bananenkas het belang van kennisdelen. De bananenplanten worden gekweekt op substraat. Zo wordt de strijd aangegaan tegen de Panamaziekte, een bodemschimmel die complete bananenplantages aantast. Deze nieuwe kweekmethode zal ook in de tropen worden toegepast. In de kas wordt naast de bekende Cavendish banaan, het ras Gros Michel gekweekt. Men wil vooral toe naar het kweken van andere rassen, die verwerkt kunnen worden in regionale producten.


R&W Batterijen

Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in oplossingen voor mobiele en stationaire toepassingen. Sinds de oprichting in 1995, als R&W Traktiebatterijen Import BV, heeft het bedrijf een flinke groei doorgemaakt. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en het perfectioneren van onze producten en diensten wordt deze groei gecontinueerd. Het is een zelfstandige aanbieder van batterijen, laders en de complete dienstverlening rondom deze energiepakketten.


Eurotrol

In 1988 werd Eurotrol opgericht door professor Dr. Anton Maas, een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van klinische chemie. Na zijn pensionering als wetenschapper had hij innovatieve ideeën om kwaliteitscontrolematerialen te ontwikkelen voor In Vitro Diagnostic (IVD) tests. Die ideeën worden nog steeds dagelijks gebruikt om diagnostische tests over de hele wereld te valideren. Bedrijf heeft meerdere prijzen gehad.


Oceanz - 3D printing

Specialist en marktleider in Additive Manufacturing in Nederland. Men past verschillende 3D printtechnieken toe, waarmee steeds door 3D printers producten worden vervaardigd. De 3D-designers van Oceanz 3D printing kunnen een ontwerp maken op basis van de ideeën van de klant en deze omzetten naar een printbaar 3D-bestand. De productiemethoden bestaan uit het laag voor laag neerleggen en uitharden van materiaal. Dit kan door het gebruik van lasers, een vloeibaar bindmiddel of bijvoorbeeld UV-lampen.