Otterlo | dorp in de gemeente Ede

Otterlo is een esdorp in de Nederlandse gemeente Ede, provincie Gelderland. Het dorp en het omliggende buitengebied had in 2021 2.215 inwoners. In de zomer trekt het grote aantallen toeristen. Er zijn veel huisjesparken rondom het dorp en diverse hotels in het dorp. Hier is de hoofdingang van Park De Hoge Veluwe te vinden en daarmee van beroemde musea als het Kröller-Müllermuseum. Nabij Otterlo is in de maand juli de Blauwe Bessenhof geopend, waar je zelf bessen kunt plukken. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. 


Het centrum

Op 1 januari 1812 werd Otterlo als zelfstandige gemeente van Ede afgesplitst. Onder deze gemeente vielen ook de dorpen Deelen en Harskamp en de buurtschappen Eschoten, Hoog-Baarlo, Mossel, Nieuw-Reemst, Oud-Reemst en Westeneng (bij Harskamp). Bij het kadaster is dit gebied nog steeds bekend als kadastrale gemeente Otterlo. Op 1 januari 1818 werd de gemeente alweer bij Ede gevoegd. In tegenstelling tot andere dorpen in de gemeente Ede heeft Otterlo een laag percentage bevindelijk gereformeerden. Dit blijkt ook uit het stemgedrag, in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren de VVD en Gemeente Belangen veruit de twee grootste partijen in Otterlo. In 2005 werd het 1150-jarig bestaan van het dorp Otterlo gevierd. Bron: Wikipedia.


Uitleg bij de kaart: (1)= ingang Park De Hoge Veluwe, (2)= het Kröller-Müllermuseum, (3)= natuurbad De Zanding, (4)= Mosselse Zand (zandverstuiving), (5)= tuincentrum De Bruine Beren, (6)= vestiging 's Heeren Loo (voorheen Hartenberg).


Tuincentrum De Bruine Beren


Musea in Park De Hoge Veluwe

Het Kröller-Müllermuseum

Museonder. Bron: Google Guides.

Jachtslot St. Hubertus

Meer over deze musea:  [ zie hier ]