Bouwbedrijven  |  Werkgelegenheid

Al meer dan 100 jaar herbergt Ede grote en bekende bouwbedrijven. Hieronder een greep uit enkele bekende Edese 'bouw'-bedrijven. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Bisoton

Sinds 2012 produceert Bisoton vanuit de sterk geautomatiseerde fabriek in Ede geïsoleerde en massieve prefab betonwanden. Met onze geavanceerde productielijnen zijn wensen en eisen eenvoudig te verwerken. Denk hierbij aan hoge isolatiewaarden, verschillende steenmotieven, kleurbeton en speciale afwerkingen. Bisoton werkt samen met bouwers. Zo worden al in het voortraject betrokken bij het project zodat de toepassing van beton zo efficiënt mogelijk in het project verwerkt kan worden. Ze engineeren alle betonelementen in 3D.
Website: https://bisoton.nl/ 


Bruil

Bruil is al vele jaren een begrip in Ede. Men levert betonmortel, droge mortel en is actief in de prefab montage. Bruil heeft meerdere panden in de stad. Het hoofdkantoor zit aan de Keesomstraat.


Tulp/Bijl

Houthandel Tulp profiteerde van de toenemende bedrijvigheid in Ede, vooral door de komst van het garnizoen in 1906 en de opening van de ENKA in 1922. Voor de opslag van de steeds toenemende voorraad hout en andere materialen werden vanaf 1923 meerdere nieuwe loodsen gebouwd, onder meer in het centrum. Eind jaren ’60 trad de gemeente Ede in onderhandeling met Tulp over verplaatsing van het bedrijf. Ede wilde het bestemmingsplan ‘Kern Ede’ realiseren met bebouwing, wegen en parkeerterreinen, waarvoor men de percelen grond van Tulp nodig had. Na lang onderhandelen werd in 1973 een ruiling aangegaan, waarbij de houthandel een stuk grond op het industrieterrein aan de Frankeneng van dezelfde omvang kreeg.