A30 |  Infrastructuur  |  Toen en Nu

Ede is altijd een dorp geweest waar je langs ging. Tot begin 20e eeuw had je daar weinig te zoeken. Dat was al zo bij de Hessenweg en later ook bij de N224, de A12 en de A30. Eigenlijk pas met de komst van de ENKA-fabriek en de kazernes, gingen mensen echt op reis naar Ede. Tot die tijd was Ede heel erg op zichzelf. De aanleg van de A12 was heel belangrijk, maar tegenwoordig speelt ook de A30 een belangrijke rol in de ontsluiting van Ede. Voor informatie bij Rijkswaterstaat: [ zie hier ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


De S1 | een gewone (gevaarlijke) weg

1973 | Kruispunt van de S1 (nu rijksweg A30) met de Doesburgerdijk. In deze tijd was de weg een gewone enkelbaans voorrangsweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

1979 | De moord op veehandelaar Marinus Floor wordt onderzocht op de S1, de latere Rijksweg A30. Te zien is dat de weg op deze plek al dubbelbaans is gemaakt. Bron: Gemeentearchief Ede.

1981 | gevaarlijk kruispunt van de Goorsteeg met de S1. Het stuk tussen Lunteren en Ede bleef lang enkelbaans. Bron: Gemeentearchief Ede.

1991 | de weg was nu geheel dubbelbaans tot aan Ede. Komend vanaf Lunteren was het einde snelweg en moest je de N224 op gaan. Er was nog geen aansluiting op de A12. Bron: Gemeentearchief Ede.


De weg S1, die later de A30 werd, is een auto(snel)weg in Nederland die een belangrijke verbinding vormde tussen de A1 bij Barneveld en de N224 bij Ede. Deze weg speelde al vanaf de jaren '80 een rol in de verbinding tussen Amsterdam, Amersfoort en Arnhem. 

  • Oorsprong als S1: De weg begon als een enkelbaans weg en werd in de loop der jaren uitgebreid en geüpgraded naar een autosnelweg. 
  • Transformatie naar A30: De weg werd uiteindelijk omgebouwd tot een autosnelweg, bekend als de A30, om de verkeersdoorstroming te verbeteren en een snellere verbinding te bieden tussen de belangrijke snelwegen A1 en A12. In 1991 opende het stuk tot aan de N224. 

 

Bij de kaart: 1958. In dit plan komt de A30 nog helemaal niet voor. In 1972 opende de weg als provinciale weg. Pas in 2004 was het (laatste) stuk tussen Ede en de A12 verdubbeld.


Ontwerp | aansluiting op A12 en N224 | 1985

Klik op de kaart voor een vergroting. Op de kaart is het ook toen toekomstige bedrijventerrein Heestereng ingetekend, dat al weer langs geleden is gerealiseerd. Bron: gemeente Ede. Met dank aan Jan Meijer voor het aanleveren van de kaart.


De A30 | snelweg

In de jaren '80 werd eerst het deel vanaf de A1 tot aan Lunteren dubbelbaans gemaakt (blauw). In 1991 was ook het deel tot aan de N224 dubbelbaans (bruin). Nog weer later werd de weg in 2004 doorgetrokken naar de A12 (rood). 

Deze foto maakt deel uit van de brochure "Ede". Pagina 11: Luchtfoto van Maanderbroek met daarop geprojecteerd een situatieschets van de nieuw aan te leggen A30 gezien vanuit het zuiden. Bron: Gemeentearchief Ede.

Luchtfoto van de aanleg van de aansluiting van de snelweg A30 op de snelweg A12 in Ede. In het midden van links naar rechts de spoorlijn Ede-Utrecht. Onder van links naar rechts de Schutterweg (1), overgaand in de Galvanistraat (2). Daar verticaal tussenin de Dwarsweg (3). Rechts onder het midden het industrieterrein Heestereng (4). Rechts boven het spoor de regionale rioolwaterzuiveringsinstallatie Ede (5). Bron: Gemeentearchief Ede.

Aanleg viaduct Rijksweg A30 ( voorheen S1 ) met de Goorsteeg - Meikade. Bron: Gemeentearchief Ede.

TOEN: Opening van de A30 bij Ede in 1991. De aansluiting op de A12 volgde later. Bron: Historisch Museum Ede.

Er wordt gewerkt aan de aansluiting met de A12. Foto is van rond 2002. Bron: Gemeentearchief Ede.

Onder de op- en afrit van Rijksweg A30 met de aansluiting Rijksweg N224.
Midden boven de woonwijk Kernhem en rechts een overzicht van een deel van Ede. De flatgebouwen in de verte staan in de woonwijk Veldhuizen. Rechtsonder woningen aan de Torenveld. Dit is rond 2005, als de aansluiting gereed is. Bron: Gemeentearchief Ede.

In aanleg is industrieterrein Heestereng. Onder horizontaal Rijksweg A12 en links verticaal Rijksweg A30. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2020. Foto's: (c) Allard Bijlsma.