In dit onderdeel aandacht voor de uitgestrekte en prachtige bosgebieden rond Ede. De bossen hebben diverse eigenaren. Rond 1950 hebben verschillende landgoedereigenaren hun bezittingen verkocht. Ede verwierf de landgoederen De Ginkel, De Hindekamp en Roekel. Van landgoed Kernhem kon in 1964 het Edese Bos en in 1967 het Kernhemse bos worden gekocht. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.
De Sijsselt | Gelders Landschap
De Sysselt (uitspraak: Siesselt) is een bosgebied ten oosten van Ede in de Nederlandse provincie Gelderland. Het natuurgebied met een oppervlakte van 350 ha is sinds 1954 eigendom van Gelders Landschap & Kastelen. In de Middeleeuwen droeg het gebied ten zuidoosten van het tegenwoordige Ede, ten oosten van Bennekom en Wageningen, zuidelijk tot aan de Nederrijn en oostelijk tot aan de Hartense of Renkumse beek, de naam "Moftbos". De oudste geschreven vermelding van dat Moftbos dateert van 996. Eigendom Stift Elten. Later was het het domein van de graven van Gelre, en na 1339 van het Hertogdom Gelre. In 1841 werd begonnen met de aanleg van de Rhijnspoorweg. Dat betekende een doorsnijding van het zuidelijk deel van de Sysselt. Vanaf 1942 vonden de werkzaamheden voor de aanleg van "het Hazenpad" (de tegenwoordige A12) plaats. Dat betekende opnieuw een doorsnijding.
Bron: Wikipedia
Via de Sijsseltelaan kom je vanuit Ede-Oost in de Sijsselt. Deze laan doorkruist de vroegere kazerneterreinen.
Edese Bos | gemeente Ede
Voor zover bekend wordt het Edese bos voor het eerst genoemd in een rekening van het hofgoed Kernhem uit 1423. Tot Kernhem behoorde toen één hoeve hout in het Edese bos. Ook Kreel, één van de Kernhemse boerderijen, had een hoeve in het bos. De Kernhemse hoeve leverde 'barnyncx holt' (brandhout). Delen zijn beukenbos, bijvoorbeeld aan het begin van de Koeweg en bij de Bosrand. Verder is er eikenbos en naaldbos, bestaande uit grove dennen, douglassparren en fijnsparren. Hier en daar kom je oude coniferen tegen die in vroeger tijden zijn aangeplant door de boseigenaren. Waar er voldoende kalk in de grond zit ontstaat een goede humuslaag en kan een kruidlaag ontstaan. Op zure grond is weinig ondergroei. Het bladafval verteert langzamer. De beuken kunnen wel tot 35 meter hoog worden.
Tegenwoordig kent het bos steeds minder natuurwaarden en des te meer menselijke activiteiten: hondenlosloopgebied, MTB-route.
Onderste rij | herfstfoto's november 2021.