Naar het station | ik kom met de auto

Rondom het station Ede-Wageningen zijn en komen geen uitgebreide parkeervoorzieningen. Er is wel een parkeergarage gepland. Medio 2023 vordert de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen. Het enige deel dat nog niet is aanbesteed, is deze parkeergarage. Op deze pagina zie je hoe die in de tekeningen is opgenomen en hoe je er straks kunt komen. De bedoeling is dat er straks 500 auto's hier kunnen parkeren.


Bereikbaarheid en parkeermogelijkheden

Het station Ede-Wageningen zal straks toegankelijk zijn vanaf de Akulaan voor halen en brengen en voor de (nog te bouwen) parkeergarage. Via het Noordplein kun je alleen halen-en-brengen via de Stationsweg (tegen die tijd een 30 km-weg). Direct bij het station is en komt ook geen parkeermogelijkheid in de buitenlucht.

Uitleg bij deze kaart: (0)= toegang tot stand per auto en plek parkeergarage, (1)= toegang van Generaal Hacketweg (Parklaan), (2)= toegang via de Klinkenbergerweg, (3)= toegang via Tooroplaan/Emmalaan, (4)= toegang via A12/ Bennekomseweg (Parklaan), (5)= huidige tijdelijke (?) parkeerterreinen op WFC, (6)= kiss-and-ride (alleen halen en brengen).


Geplande parkeergarage

Al vanaf de eerste ontwerpen is er een parkeergarage gepland in het stationsgebied. De afgelopen jaren zijn alle parkeerterreinen rond het station verdwenen: die op het terrein van het ENKA-zwembad, die op het Noordplein en recentelijk die voor de Fietser. Parkeren is nu alleen mogelijk op het WFC, maar dat betekent altijd een flink stuk lopen, zeker als je uiteindelijk naar perron 5 moet. De geplande parkeergarage zal niet gereed zijn als het station begin 2024 opent, sterker nog, de bouw zal dan nog niet gestart zijn. Tot zeker einde 2025 en misschien wel langer, zal het parkeren een groot probleem zijn bij het station. 

Uitleg bij deze tekening: (1)= ingang naar stationsgebied via Akulaan, (2)= ondergrondse ingang parkeergarage, (3)= geplande parkeergarage, (4)= kiss-and-ride (halen en brengen), (5)= busstation, (6)= Klinkenbergerweg. Bron: EdesPoort.

Zicht het station (links) en de parkeergarage (rechts), gezien vanaf de Klinkenbergerweg. Bron: EdesPoort.