tiny houses  | schetsboek van ede

In Ede stikt het van de stukjes grond die eigenlijk niet goed worden benut en waar gemakkelijk een klein eenpersoonshuisje zou kunnen komen. Deze huisjes worden gemaakt in een fabriek en kant-en-klaar in getakeld. Er is een verdieping grotendeels onder de grond en dan de begane grond, met daarop een klein terras. Ik heb zo enkele tientallen stukje grond in mijn hoofd waar dit zou kunnen, maar het is denk ik verstandig die niet te noemen ... De gemeente gaat wel aan de Kerkweg en de Groenendaal kleine tijdelijke woningen plaatsen (in 2024). In die gevallen gaat het echter om best grote stukken grond. Mij gaat het om de snippers grond. Voor overwegingen, als je in een Tiny House wilt gaan wonen, [ klik hier ]. Alle beeldmateriaal: AI-gegenereerd door BING. 


Dit is de ideale opzet

Van de ondergrondse verdieping, steekt een kleine meter boven de grond uit, zodat hier ramen kunnen zitten. Daar bevinden zich de slaapkamer, douche en was- en bergruimte. Op de begane grond is de huiskamer met keukentje. En er is een klein terras, naast het huisje of op het dak. Het totale grondoppervlak is niet groter dan zo'n 15x8 meter.


Andere mogelijke indelingen

In de Gelderlander van 14 december 2022 was te lezen:
"Wie plannen heeft om zogeheten tiny houses te bouwen, kan dat beter niet in de gemeente Ede willen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de proef om een plek te vinden voor deze kleine huizen met een oppervlakte van 40 tot 50 vierkante meter stop te zetten. Een van de redenen is volgens B en W dat ze te weinig bijdragen aan de grote woningbouwopgave."

De fout die men in Ede maakte, is dat men een groot stuk grond zocht waar een flink aantal Tiny Houses zouden kunnen komen. Projecten in onder meer Almere hebben laten zien, dat het ingewikkeld is om een groep totaal verschillende mensen hierbij te laten samenwerken. Vergunningen zijn verder een groot probleem. Beter is het kleine plekken voor maximaal steeds 4 à 6 huisjes te gebruiken, dicht bij de bestaande aansluitingen voor riool, water en elektriciteit. Verkoop je die stukjes als vrije kavels, dan blijkt dat in de praktijk moeilijk te financieren. Beter is het de huisjes te laten plaatsen door een ontwikkelaar, die ze daarna verkoopt of verhuurt.


Ook te maken op basis van een container

Bij dit type wordt eerst onder de grond het betonskelet opgebouwd, waarna de al ingerichte container erop wordt getakeld en wordt aangesloten.