Sagen en legendes

Het verschil tussen legenden, mythen, sagen en sprookjes, vier vormen van epiek, is niet strikt. De genres kunnen overlappen. Gedeelde kenmerken zijn vooral dat de verschillende vormen bovennatuurlijke elementen bevatten, zoals onnatuurlijke gebeurtenissen, wonderbaarlijke locaties, magische voorwerpen, bovennatuurlijke wezens, monsters en helden. Rond Ede zijn veel van deze kenmerken aanwezig. Er gaan dan ook veel verhalen rond ...


Het Witte Wief van Kernhem

De legende van het bij de schemering verschijnende 'Witte Wief' op het landgoed van Kernhem (en op meer plekken in Oost-Nederland) heeft diverse schrijvers en cineasten geïnspireerd. Uit 1997 is de film 'Het Witte Wief' met acteurs als Frédérique Huydts, Chris Zegers en Rick Engelkes. Je kunt die hier in vier korte delen bekijken. In de film komt ook de 'Bloedsteen' ter sprake. 

Studio Vandersteen schreef 'Suske en Wiske en het Witte Wief'. Foto's: de Bloedsteen bij het Doolhof op Landgoed Kernhem.

Links: liedje 'Witte Wieven' van FenS, uit 2021. Midden: de band 'Witte Wieven' (black metal) in maart 2021. Rechts: Witte Wieven gezien!

Het verhaal van de Witte Wieven, voor kinderen.


De Mechelse Kuil

Op de plek van de Mechelse Kuil, gelegen tussen Zuid-Ginkel en Planken Wambuis, stond vroeger een herberg. Hier gaan allerlei verhalen over in het rond. De herbergier lijkt niet te vertrouwen!

Eén van die verhalen lees je [ hier
Dagtocht sagen en legenden: klik [ hier ]

Links: situatie in 1975, toen er nog water in de kuil stond. Bron: Gemeentearchied Ede.

Anno 2021 staat de kuil geheel droog, ondanks de vele regen dit jaar.