Iconische bomen  |  Toen en Nu

Bekijk je oude foto's van het centrum van Ede, dan wordt er vaak speciaal verwezen naar een mooie en oude boom op die foto. Helaas zijn vrijwel alle echt oude bomen in Ede verdwenen. De oudste bomen in Ede zijn van ongeveer 1880 en die staan niet in het winkelhart van de stad. Hieronder een paar voorbeelden van vooral verdwenen iconische bomen. Wil je zelf zien waar in Ede monumentale bomen staan? [ kijk dan hier ]


Boom voor Hof van Gelderland

TOEN: circa 1908. Aan de overkant, in de zogenaamde 'overtuin', staan ook mooie bomen. Die werden in gekapt. Bron: Gemeentearchief Ede. 

TOEN: circa 1920. Goed te zien is hoeveel bomen stonden voor de Hof van Gelderland (links) en de overtuin op de markt (rechts.

TOEN: 1926. Alle bomen in de vroegere overtuin van het Hof van Gelderland, worden gekapt. Bron: Gemeentearchief Ede. 

TOEN: 1963. Goed te zien is dat er naast en voor de Hema nog aardig wat bomen staan. Dat is nu niet meer het geval. Bron: Gemeentearchief Ede. 


Boom op de hoek Arnhemseweg/ Grotestraat

TOEN: circa 1928. Gezien vanuit het Maandereind. De boom op de hoek met de Arnhemseweg is al van ver te zien. Bron: Gemeentearchief Ede. 

TOEN: circa 1955. Op de kruising van Arnhemseweg, Maandereind, Grotestraat en Nieuwe Stationsstraat.

TOEN: 1960. De boom wordt gekapt. Bron: Gemeentearchief Ede. 

NU: 2021. Op deze plek staan nu drie zilverlindes, geplant in 1970.

TOEN: 1960. Bron: Historisch Museum  Ede.

NU: 2021.


Mammoetboom | Sequoiadendron giganteum

TOEN: 1975. Pal achter de nieuwe brandweerkazerne staat deze mammoetboom (Sequoia) uit 1885. Geplant door de heer Tulp, toen eigenaar van de houthandel op dit terrein. Bron: Gemeentearchief Ede. 

NU: 2021. De boom staat er nog steeds.


Bomen planten en verplaatsen

TOEN: 1976. Burgemeester en wethouders krijgen boom aangeboden bij opening gemeentehuis. Op de achtergrond wordt de trouwzaal aan de Bergstraat afgebroken. Bron: Gemeentearchief Ede. 

TOEN: onbekend. Er worden regelmatig bomen gered en verplaatst. Hoe het die bomen daarna is vergaan, wordt niet vermeld.

TOEN: 1998. Het verplaatsen van een boom bij het politiebureau aan de Stationsweg. Hij lijkt verhuisd te zijn naar de Buitenzorglaan. Zie hiernaast. Bron: Gemeentearchief Ede. 

TOEN: 1998. Langs de spoorlijn aan de Buitenzorglaan. Verhaal gaat dat dit de duurste boom in Ede was: boom kostte Fl. 80.000 en de grond erbij Fl. 133.000. Op de bomenkaart van Ede kom ik de boom niet meer tegen.