Monumentale en waardevolle bomen | Landschap

De gemeente Ede heeft alle oude en grote bomen in kaart gebracht, voor elke hoek van de straat en in elke tuin. Wil je een (naar eigen mening) weinig waardevolle boom als een Esdoorn kappen, maar op de gemeentelijke kaart staat die aangegeven als 'Waardevol', dan is de kans klein dat je een snoei- of kapvergunning krijgt. Van een boom met het predicaat 'Monumentaal' moet je sowieso afblijven. Op deze manier probeert de gemeente het groene beeld van Ede te bewaren en dat is misschien maar goed ook. Adres website: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart. Wil je meer weten over iconische bomen van vroeger in Ede? [ kijk dan hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Bomenkaart

Op bovenstaande kaart is elke belangrijke boom ingetekend. Adres website: https://geo.ede.nl/index.php?@Monumentale-bomenkaart. Ter oriëntatie: (1)= Kuiperplein. (2)= Gemeentehuis. (3)= Openluchttheater. (4)= Arnhemseweg in het centrum. Belangrijke bomen worden aangegeven in kleuren: ROOD= monumentale boom. BLAUW= waardevol op particulier terrein. GROEN= waardevol op gemeentelijke grond. Hieronder wat voorbeelden, te zien bij een wandel(fiets)tocht rond het gemeentehuis en de Paasberg.


Monumentale bomen

Smalbladige Wintereik uit 1880 aan vroegere Bergstraat. Nu aan Raadhuisstraat.

Zomereik uit 1900, op de Paasberg, met uitzicht op de Oude Kerk.

Rij Gewone beuken uit 1930, aan Op den Berg

Een Struikmagnolia uit 1960 aan de Bergstraat

Rij monumentale Gewone beuken, gezien vanaf de Oude Arnhemseweg, richting Schralenhouw.

Misschien wel de meest iconische boom in Ede: de zogenaamde 'Tulpboom' uit 1888, een Sequoia(dendron giganteum), achter de brandweerkazerne, op het vroegere terrein van houthandel Tulp.

Nog een keer de struikmagnolia aan de Bergstraat, maar nu tijdens de bloei, eind maart 2022.

Lindes uit 1900 aan de vroegere Kreelseweg, nu Bunschoterpad

Zomereiken (midden) aan de Schralenhouw

Zilverlinde uit 1980 aan de Bospoort.


Waardevolle bomen

Atlasceder | voor het gemeentehuis

Atlasceder | hoek Vossenakker en Arthur van Schendellaan

Veldesdoorns uit 1972, aan de Arthur van Schendellaan

Een rij Zuilvormige Eiken uit 1960 aan Op den Berg

Zomereiken aan de Molenstraat, vroeger een stuk van de Bergstraat.

Van links naar rechts: twee Amerikaanse eiken en een zomereik (waardevol) en rechtsachter: een monumentale Zomereik. Tussen de Arthur van Schendellaan en de Oude Arnhemseweg in. 


Bomen op het World Food Center

Naast en achter de Frisokazerne staan drie zogenaamde Sequoia's, ook wel mammoetbomen genaamd. Bij het inplannen van nieuwe bebouwing, zullen deze bomen bewaard blijven. Er staan dan ook hekken omheen nu (maart 2023).

Om bomen te herkennen, gebruik ik de app 'Picture This' die elke binnen-en buitenplant herkent, maar ook elke boomsoort. Links zie je de Mammoetboom achter de Frisokazerne en rechts een uitkomende Noorse Esdoorn, die achter de Mauritskazerne staat. Als een boom nog geen blad heeft of niet bloeit, is hij (voor mij in ieder geval) soms moeilijk te herkennen. De app heeft daar geen moeite mee; een foto van een knop of een stuk bast is voldoende. [ naar App Store iPad ] - [ naar Google Play ]