Kunst onderweg in Ede - 2011-2022  |  Kunst en cultuur

In dit onderdeel aandacht voor de vele kunstvoorwerpen die het straatbeeld van Ede sieren. Het is ondoenlijk hier alles te tonen, maar ik zal de lijst regelmatig uitbreiden. Alle kunst op straat is terug te vinden in deze kaart: [ klik hier ]. Daar komen ook de meeste beschrijvingen vandaan. Wil je zien hoe beeldhouwwerken in Ede worden geplaatst? Kijk dan eens [ hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, behalve als anders vermeld.


Stalagmite | Carlo Borer | 2022

Dit beeld staat in het toekomstige Stadspark bij het gemeentehuis. Op 16 december 2022 was de officiële overdracht van de sculptuur Stalagmite, een geschenk van het HVA cultuurfonds aan de Gemeente Ede. De onthulling werd verricht door de kunstenaar Carlo Borer zelf en wethouder van Cultuur Karin Bijl. Wil je zien wat er bij komt kijken om dit beeld te plaatsen, klik dan [ hier ].

Een stalagmiet is een staande kalkopeenhoping, zoals je die vindt in een druipsteengrot.


Videokunst in de ENKA-Schoorsteenpijp | Arno Setz (2022)

In de ENKA-schoorsteen draaide in de zomer van 2022 de muziekfilm ‘Draadloos’ van de Edese kunstenaar Arno Setz. De film wordt rondom geprojecteerd door middel van videomapping. Softwareontwikkelaar Roland Smeenk maakt het meemaken van de video tot een belevenis. Geluid en beeld was vanuit verschillende plekken te horen, waardoor het publiek het gevoel had er midden in te staan. In de korte film zien we een reizende muzikant die langs de restanten van de oude fabriek loopt. In het gras vindt hij een ENKA viscose draad. Als de reiziger het oppakt krijgt hij flashbacks van de ENKA en van de mannen van het ENKA-koor die door de lege fabriekshallen lopen en repeterend ‘De Machines Zwijgen’ zingen.


Zonder titel | Auke de Vries (2022/ 2005)

Dit beeld stond oorspronkelijk op het oude marktplein, maar verdween jaren na plaatsing in een depot. Sinds voorjaar 2022 staat het op de hoek van de Brouwerstraat en de Telefoonweg. Het beeld is opgebouwd uit diverse geometrische vormen. Op de oude plek kwam het beter tot zijn recht. Voor meer over Auke de Vries, zie in de Wikipedia.


Zit | Erik Buijs (2022)

Dirk Erik Buijs (Rhenen, 3 november 1970) is een Nederlandse beeldhouwer. De kunstenaar woont en werkt in Oosterbeek. Bron: Wikipedia.

De onderste drie foto's tonen het proces van plaatsen. Bron en uitvoerder: (c) Han van Ee.


Wishful thinking | Tineke Thielemans (2022)

Tineke Thielemans uit Bennekom, maakt beelden in brons. [ naar haar website ]


Handen | Eja Siepman (2021)

In december 2021 is dit beeldhouwwerk onthuld op de Paasberg. Dit door Eja Siepman gemaakte werk, met de naam 'Handen', is onthuld door burgemeester Verhulst. Het is opgedragen aan de coronatijd. De tekst op het werk luidt: 'Handen voor hen die waren, voor hen die zijn en voor hen die komen'. Het zal worden opgenomen in de Kunstroute Ede-Centrum en onderdeel uitmaken van het hier te ontwikkelen Stadspark. Meer weten: [ Villa Hinkeloord: werk van Eja Siepman  ].

Eja Siepman van den Berg werkt en woont in Beetsterzwaag. [ naar haar website ]

De onthulling van het beeld vond plaats op vrijdag 17 december, toevallig op de verjaardag van Eja Siepman. 

Situatie februari 2022.


Kat en Muis | Jeroen Henneman | 2012