
Rond de WUR (universiteit Wageningen) is een app ontwikkeld, waarmee je door een gebied kunt wandelen en waarbij je tijdens de wandeling opdrachten kunt uitvoeren: PEEK. Ideaal voor gebruik binnen het onderwijs en bij interactieve wandelingen. Ze hebben het nu voor elkaar gekregen een geomorfologische kaart en een kaart met schaduwen van de Eder en Ginkelse Heide als kaartbasis te gebruiken. Hierdoor kun je tijdens het wandelen zien waar het Belgenkamp en de loopgraven tijdens de WO I lagen. Erg mooi. Naar de app: https://www.peek.app/ Naar [ artikel over Eder Heide (Engels) ].
In samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) testte Peek onlangs een gloednieuwe functie in de app: interactieve kaartlagen! Tijdens het vak Landschapsgeografie bezochten studenten de Ginkelse Heide – gewapend met hun telefoon en een Peek-excursie. Voor het eerst verkenden ze het gebied met twee nieuwe lagen: de AHN-heuvelsschaduw en een geomorfologische kaart. Geomorfologie is een tak van de aardwetenschappen en de geografie die de vormen van het landschap en de processen die bij het ontstaan daarvan een rol spelen of hebben gespeeld, bestudeert. De wandeling loopt door een zogenaamde spoelzandvlakte uit de ijstijd, ook wel sandr genaamd. Een sandr (of spoelzandvlakte) is een waaiervormige afzettingsvorm die voor een ijskap of gletsjerfront gevormd is. Een sandr bestaat uit fluvioglaciale sedimenten, die door smeltwater vanuit het ijs zijn aangevoerd (fluvio is stromend water en glaciaal is ijs).

De app toont waar de wandeling staat gepland: op de Eder Heide. Getoond wordt de geomorfologie.

Naast hoogte, terreinkenmerken en satellietbeeld, kun je nu ook de schaduwfunctie en een geomorfologische kaart aanzetten.

Het gebruik van de 'Hillshade layer' maakt de contouren van het vroegere Belgische vluchtelingenkamp zichtbaar.
Deze drie afbeeldingen: (c) Peek.