32. Het Marktplein  | Mooi Ede

De gemeente Ede en stichting DOE hebben in jet jaar 2016 bij de Edese bewoners ideeën opgehaald voor de herinrichting van het Marktplein. Vervolgens is een prijsvraag uitgeschreven om deze ideeën te vertalen in een ontwerp. Deze prijsvraag bestond uit drie rondes, waarbij de stemmen van de Edese bevolking bepalend waren. De bevolking van Ede heeft op deze manier haar eigen plein gekozen. In 2018 is dit ontwerp uitgevoerd. Dit ontwerp had ik zelf ook gekozen. Alle foto's: Allard Bijlsma.


Het huidige marktplein

Met beplanting is de grote open ruimte van het marktplein afgebakend en zijn kleinschalige ruimtes gecreëerd. De beplanting doet denken aan de vroegere 'overtuinen' van Hotel Hof van Gelderland. Op het plein is er ruimte voor verschillende functies en activiteiten, zoals de markt, kleinschalige evenementen, terrassen en spelen.


Een marktplein op reis

Dat de markt nu ligt waar hij ligt is niet vanzelfsprekend. Oorspronkelijk was de markt iets verder naar het noorden te vinden. In het verleden is de markt op nog twee andere plekken gehouden. De eerste markt vond plaats op het plein bij de Oude Kerk (1853). Later verhuisde het terrein van hotel de Posthoorn aan de Notaris Fischerstraat. Ergens tussen 1913 en 1927 werd het marktterrein in gebruik genomen, waarop nu de panden van onder meer Bakker Bart, Mediamarkt en de Boni staan. Na 1975 werd het huidige marktplein in gebruik genomen en tussendoor werd nog even uitgeweken naar het Raadhuisplein, toen tot 2005 de parkeergarage onder het marktplein werd gebouwd. In 2018 kreeg de huidige markt een flinke facelift.


Foto's van het Marktplein, zoals in gebruik tot 1975. Hier staan nu winkels en appartementen. Rechts: nog vroegere markt bij de Notaris Fischerstraat, tot 1905.

Bouw van de parkeergarage onder de huidige markt, in 2003. Op de achtergrond de spoorlijn en de appartementen van De Wiek.