Solar op parkeerterreinen  |  kansen ten over

Er is nog voldoende ruimte in steden om zonnepanelen neer te leggen. Dat kan gebouwen, maar dat brengt een risico van brandgevaar met zich mee, maar het kan ook op de vele parkeerterreinen die Ede kent. Extra voordelen zijn dat de auto's dan koeler staan en dat de energie direct gebruikt kan worden voor het opladen van die auto's. Hiervoor kunnen parkeerterreinen bij appartementencomplexen worden gebruikt, maar beter nog de grotere algemene parkeerterreinen. Heel geschikt hiervoor zijn het Kuiperplein en het parkeerterrein bij winkelcentrum Parkweide. Alle beeldmateriaal: AI-generated.


Hoe kan dat eruit gaan zien?

In Frankrijk is overkapping van parkeerterreinen met zonnepanelen per 1 juli 2023 verplicht. Voor parkeerterreinen met meer dan 400 plaatsen geldt een overgangsperiode van drie jaar en voor parkeerplaatsen tussen de 80 en 400 plaatsen vijf jaar om te bouwen. Volgens de Franse regering zullen de zonnedaken tot elf gigawatt aan elektriciteit opwekken, het equivalent van tien kerncentrales. [ meer hierover lezen ]

Deze afbeeldingen zijn AI-gegenereerd met Bing DALL-E.


Geschikte parkeerterreinen in Ede

Geschikte parkeerterreinen: (1)= terrein bij van der Knaaphal, (2)= terrein achter de Reehorst, (3)= Kuiperplein, (4)= terrein winkelcentrum Parkweide, (5)= Burg. van Dijkeplein, (6)= terrein AH XL..